Julian Barnes, Stephen King, o trilogie siciliană – printre noutățile grupului editorial Nemira din 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/julian-barnes-stephen-king-o-trilogie-sicilian%c4%83-%e2%80%93-printre-nout%c4%83%c8%9bile-grupului-editorial-nemira-din-2020/

Grupul editorial Nemira pregăteşte noutăţi în toate colecţiile pentru prima parte a anului 2020, printre care cele mai noi romane ale lui Julian Barnes şi Stephen King, un roman prequel la îndrăgita serie Jocurile Foamei, o istorie a Evului Mediu şi autobiografia lui Carlos Santana.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2020

În colecția Babel de literatură străină apare Leii Siciliei, de Stefania Auci, bestseller absolut în 2019 în Italia, o trilogie fascinantă despre viața unei familii siciliene, documentată pe mai multe generații. Un roman plin de povești de iubire, trădări, intrigi, ciocniri de orgolii, relații de familie complicate – toate pe fundalul nemuritoarei Sicilii.

– Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, Bărbatul cu haină roșie, apare în traducerea lui Radu Paraschivescu și este povestea chirurgului Samuel Jean de Pozzi, personaj inedit, deschizător de drumuri și vizionar al vremii lui, în Parisul din Belle Epoque.

– În țara celor puri, un nou roman de la scriitoarea Kenize Mourad (autoarea În numele prințesei moarte și În orașul de aur și argint) – de data aceasta o poveste cu accente de thriller despre o jurnalistă care urmărește în Pakistan o pistă despre o amenințare teroristă, numai pentru a intra într-o încrengătură care-i va pune viața în pericol, dar totodată îi va deschide ochii la o civilizație pe care europenii o cunosc mult prea puțin și superficial.

Cititorii se vor bucura și de romane noi de la Jhumpa Lahiri – Dove mi trovo (povestea unei femei în căutarea identității, surprinsă în câteva situații cotidiene din Roma) și de la scriitorul magrebian Tahar Ben Jelloun – Copilul nisipului (lumea musulmană surprinsă pe fundalul Marocului postcolonial).

În imprintul Armada, de science fiction, fantasy și thriller, apare cel mai nou roman semnat de Stephen King – Institutul, combinația perfectă între farmecul prieteniilor și solidarității dintre copii în fața unui pericol (care amintește de It), lumea tulburătoare a unei instituții misterioase, unde copiii cu puteri supranaturale sunt cercetați și exploatați și violența cu care King și-a obișnuit cititorii.

Calculating Stars, de Mary Robinette Kowal, a fost revelația anului 2019, a câștigat toate premiile prestigioase de science fiction: Hugo, Nebula și Locus, și a primit cronici impresionante de la critici și cititori. Romanul care începe seria Lady Austronaut are o premiză apocaliptică: un meteorit lovește Pământul în 1952, iar planeta va deveni de nelocuit peste 50 de ani. Cursa Spațială se accelerează și salvarea rămâne în mâinile Elmei York, într-un efort contracronometru de colonizarea a Lunii, apoi a lui Marte.

Ted Chiang, autorul volumului Povestea vieții tale, revine cu o nouă carte scrisă în același stil elegant, fermecător și misterios, cu accente de hard science fiction, supranatural, filosozofie, cu întrebări complexe, care lasă cititorii să mediteze: Exhalation.

O noutate absolută va fi un nou roman din seria Jocurile Foamei, de Suzanne Collins, The Ballad of Songbirds and Snakes, care se petrece înainte de acțiunea din trilogie și dezvoltă istoria tulburătoare a Panemului.

Două trilogii foarte îndrăgite ajung la final: Amintiri din trecutul Terrei, de Cixin Liu, cu romanul Sfârșitul morții, iar Transformarea, de Justin Cronin, cu volumul Orașul oglinzilor.

Pentru cititorii de romane Young Adult Nemira pregătește un roman pe o temă sensibilă și mult prea puțin abordată deschis în societatea noastră: sarcinile nedorite la tinere. Unpregnant, de Jenni Hendricks, este povestea unei fete de 17 ani dintr-un orășel american, pusă în fața unei decizii imposibile.

Evvie Drake o ia de la capăt, de Linda Holmes, apare în colecția Damen Tango și este o poveste de iubire de neuitat între o femeie care și-a pierdut soțul și un jucător de baseball care nu mai poate juca. Inițial prieteni, relația dintre ei evoluează cu toate nuanțele și ezitările unor adulți care au pierdut deja prea mult ca să mai intre în hora dragostei așa ușor.

În colecția Yorick de arte ale spectacolului apar două cărți de excepție: Lady Sings the Blues, autobiografia cântăreței de jazz Billie Holiday, și The Universal Tone, autobiografia lui Carlos Santana.

Pentru cititorii de nonficțiune, Nemira pregătește trei cărți din domenii foarte diferite: o apariție de excepție este Istoria Evului Mediu, de George Minois – o mie de ani de mistere, farmece, descoperiri, dar și multe dezastre; În căutarea pisicii lui Schroedinger, de John Gribbin, o carte despre magia fizicii cuantice, și Prima teorie a lui Darwin, de Rob Wesson, care merge pe urmele marelui evoluționist în prea puțin cunoscuta lui călătorie la bordul HMS Beagle.

La editura Nemi pentru copii două romane micii cititori: seria Arlo Finch, de John August, o poveste fantasy plină de aventuri despre un băiețel care se va confrunta cu forțe misterioase, și The Polar Bear Explorers’ Club, de Alex Bell, în care curajoasa exploratoare Stella Starflake Pearl descoperă minunile pe care le ascunde Islanda. Cărți noi apar și în îndrăgitele serii Lama lama și Pete Motanul. Iar de la scriitorul care le-a adus copiilor cele mai frumoase povești de Crăciun, Matt Haig, apare Evie și animalele, o carte despre o fetiță de 11 ani cu superputerea pe care și-o dorește oricine: aceea de a vorbi cu animalele.

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.