Julie Andrews, Philippe Noiret, Cristian Tudor Popescu – Ştiaţi că?
https://www.ziarulmetropolis.ro/julie-andrews-philippe-noiret-cristian-tudor-popescu-stiati-ca/

Ştiaţi că într-o zi de 1 octombrie s-a născut Julie Andrews, una dintre cele mai talentate si mai îndrãgite staruri de la Broadway/Hollywood? Actriţa britanică împlineşte, astăzi, 79 de ani!

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2014

Julie Andrews a câştigat premiul Oscar pentru rolul din filmul muzical Mary Poppins, cât si onoruri de la Academia Britanicã si de la Criticii de Film de la New York.

Actriţa a mai fost nominalizată la premiul Academiei pentru rolul Maria din „The Sound of Music” a lui Rodgers & Hammerstein şi pentru interpretarea din musical-ul „Victor/Victoria”, pentru care a câstigat si Globul de Aur.

Tot într-o zi de 1 octombrie:

331 î.Hr.: Alexandru cel Mare îl învinge pe Darius al III-lea al Persiei în bătălia de la Gaugamela.

1875: Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare” cu „Soacra cu trei nurori”. (1/13 octombrie)

1908: Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit „Mode T”; prețul acestui vehicul era, la vremea respectivă, de 825$.

1946: Se încheie procesul de la Nuremberg.

1949: Liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză.

1971: Roy Oliver Disney a inaugurat parcul de distracții Walt Disney World Resort de lângă Orlando, Florida, în onoarea fratelui său decedat, Walt Disney.

1975: Muhammad Ali își apără titlul mondial la box categoria grea împotrivă lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knockout tehnic.

S-au născut:

1920: Walter Matthau, actor american (d. 2000)

1921: James Whitmore, actor american (d. 2009)

Coca Bloos, 68 de ani.

Coca Bloos, 68 de ani. Foto – Simion Buia

1929: Gheorghe Vitanidis, regizor român (d. 1994)

1930: Philippe Noiret, actor francez (d. 2006)

1935: Julie Andrews, actriță britanică

1946: Coca Bloos, actriță română

1955: Ion Stratan, bibliotecar, filolog, poet, publicist român (d. 2005)

1956: Cristian Tudor Popescu, scriitor și jurnalist român

S-au stins din viaţă:

1993: Teofil Vâlcu, actor român de teatru și film (n. 1931)

2013: Tom Clancy, scriitor american (n. 1947)

Foto: Julie Andrews, Philippe Noiret, Cristian Tudor Popescu

Citiţi şi:
05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.