Julien Salemkour dirijează „Idomeneo“ la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/julien-salemkour-dirijeaza-idomeneo-la-pupitrul-orchestrei-nationale-radio/

Julien Salemkour, dirijor sub bagheta căruia s-au desfăşurat peste două sute de spectacole de operă, balet, dar şi concerte simfonice la Opera de Stat din Berlin (unde a fost dirijor asistent) va dirija Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Julien Salemkour, dirijor sub bagheta căruia s-au desfăşurat peste două sute de spectacole de operă, balet, dar şi concerte simfonice la Opera de Stat din Berlin (unde a fost dirijor asistent) va dirija Orchestra Naţională Radio.

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19.00, Mozart va fi „personajul principal” al serii, într-un frumos concert ce îi este dedicat. În prima parte a serii veţi asculta selecţiuni din opera „Idomeneo”, lucrare a cărui premieră a avut la Munchen, chiar sub bagheta compozitorului său, în vârstă atunci de doar 25 de ani!

Povestea derulată în Creta antică, după războiul troian, va fi „istorisită” de doi invitaţi speciali: Narine Yeghian (foto mijloc), soprană de origine armeană în prezent solistă Operei de Stat din Berlin, şi tenorul Johannes Chum (foto dreapta), care a păşit pe importante scene din Paris, Milano, Londra, Viena, Berlin, New York şi Paris. Cei doi îşi vor da concursul alături de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Dirijorul Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen.

Un regal muzical sub bagheta lui Julien Salemkour

După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo şi Julieta  de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Lohengrin – R. Wagner.

Julien Salemkour

Julien Salemkour va dirija Orchestra Naţională Radio

Programul serii va continua cu o altă capodoperă mozartiană: Simfonia nr. 41 în do major – supranumită „Jupiter”, ultima simfonie a marelui muzician şi cea mai lungă, una dintre cele mai  apreciate partituri de acest gen din lume, într-un „top 5” al simfoniilor.

Despre această lucrare, un alt mare compozitor, Schumann, spunea: „Sunt lucruri în lume despre care nu se poate spune nimic, ca Simfonia nr. 41 a lui Mozart, majoritatea paginilor lui Shakespeare şi a partiturilor lui Beethoven”.

Info:

Biletele sunt disponibile în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ,,Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Orchestrele şi Corurile Radio, Julien Salemkour

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.