Kantemir Balagov, laureatul celei de-a XIII-a editii a BIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/kantemir-balagov-laureatul-celei-de-a-xiii-a-editii-a-biff-2017/

La sfârşitul săptămânii trecute, Juriul BIFF 2017 a anunţat câştigătorii ediţiei. Marele premiu al Festivalului a fost acordat regizorului rus Kantemir Balagov pentru filmul Closeness (Rusia, 2017). Filmul a fost premiat în acest an şi la Cannes Film Festival, fiind distins cu premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2017

Festivitatea a inclus 5 categorii de premii: premiul juriului de critică, premiul pentru scenariu oferit de Dacin Sara, premiul pentru regie oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru scurtmetraj românesc și marele premiu al juriului pentru cel mai bun film, premiu oferit de asemenea de ICR.

Premiul pentru scurtmetraj românesc s-a acordat în premieră în cadrul Festivalului, ca o declarație de recunoaștere și susținere a cinematografiei românești.

Categoriile de premii acordate și laureații fiecăreia includ nume precum:

Premiul juriului de critici – Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța 2017) în regia lui Fellipe Barbosa, premiat și la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution. Premiul a fost oferit de membrii juriului de critici: Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara și al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.

Premiul pentru scenariu, oferit de Dacin Sara – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov după un scenariu de Kantemir Balagov și Anton Yarush; filmul a fost recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard. Premiul a fost prezentat de doamna Irina Margareta Nistor, membru al Juriului, și de Carla Vulpiani, de asemenea membră a Juriului, și primit în numele scenaristului de doamna Ruxandra Cernat din partea Centrului cultural rus.

Premiul pentru regie, oferit de Institutul Cultural Român – Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 – Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului. Motivația premierii a fost oferită de Brontis Jodorowsky, actor chilian, director de teatru la Paris și membru al Juriului, iar premiul a fost prezentat de doamna Viorela Radoi, Director Executiv al Asociației ROMSLOT – Asociația organizatorilor de sloturi din România. Daouda Coulibaly a transmis spectatorilor și juriului mulțumiri pentru apreciere și pentru premiu prin intermediul unui mesaj video. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc – Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță. Premiul a fost prezentat de Dr. Ionuț Leahu, Director General Doctor Leahu Dental Clinics, și de Dan Draghicescu, Directorul Creativ al BIFF 2017 și producător de film la Chainsaw Europe și Pink Stripe Group. Juriul secțiunii de scurtmetraje a fost format din Catrinel Dănăiață, regizor de film, Enrico Vannucci, consultant de programe la Festivalul Bienal de la Veneția, și Dan Drăghicescu. Premiul a fost primit de doamna Mariana Liurcă, producătorul filmului.

Marele premiu al Juriului pentru cel mai bun film, oferit de Institutul Cultural Român – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov. Premiul a fost prezentat de domnul Luc Beiso, Director General Credit Agricole, și înmânat doamnei Ruxandra Cernat din cadrul Centrului cultural rus. Kantemir Balagov a mulțumit Juriului și spectatorilor pentru aprecieri prin intermediul unui mesaj video.

Premiul onorific pentru scurtmetraj din partea Universității Hyperion – a fost acordat Kristinei Cepraga, actriță și regizor de film, pentru scurtmetrajul Tamara Echelon. Premiul a fost oferit de doamna  Alexandra Apostol, purtător de cuvânt al Universității Hyperion.

Gala de închidere a Festivalului a prilejuit proiecția filmului The Road to Mandalay, o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar din 2016 în regia lui Midi Z, distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles.

PESTE 40 DE ORE DE ARTĂ CINEMATOGRAFICĂ:

Sinopsisul BIFF 2017 arată cam așa: Vanessa Redgrave, juriu internațional, invitați din lumea cinematografică, conferințe de presă, proiecții în aer liber, peste 40 de ore de filme lungi și scurte proiectate în două cinematografe de artă recunoscute în circuitul european, totul pentru publicul bucureștean cu care am împărtășit pasiunea și emoțiile cinematografice. Aceasta a fost formula Festivalului International de Film București 2017, încheiat aseară în nota elegantă a șampaniei, cum îi stă bine unei Gale a laureaților. – Dan Drăghicescu, directorul creativ al BIFF 2017.

Foto: Kantemir Balagov – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.