Kean, o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, joi, la Teatrul Mignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/kean-o-pledoarie-despre-conditia-actorului-si-efemeritatea-artei-sale-joi-la-teatrul-mignon/

Spectacolul „Kean”, o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, cu Iulia Verdeş, Mihai Niţu şi Vladimir Albu în distribuţie, va fi prezentat joi, de la ora 19.30, la Teatrul Mignon din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2015

„În realitate, un tânăr de condiţie modestă poate fi rege, doar devenind actor – alegând «calea regală» drept raţiune de a fiinţa. Această obsesie care l-a urmărit toată viaţa pe Kean, care i-a conferit integritate şi demnitate umană, credinţă şi dedicaţie faţă de profesie, dar totodată şi o viaţă plină de lipsuri şi suferinţă – sunt premisele de la care a pornit construcţia acestui spectacol”, se arată în descrierea de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Marele shakespearean Edmund Kean, în plină glorie, descoperă că lumea îl apreciază şi îl „iubeşte” nu pentru cine este el cu adevărat, ci pentru personajele pe care le-a întruchipat, că va fi dat uitării imediat ce succesul îl va părăsi.

Soluţia este „anestezia percepţiei realităţii” prin viciu – doar aşa viaţa poate deveni suportabilă pentru sensibilitatea şi histrionismul artistului de geniu, doar aşa poate rezista în scenă simultaneităţii de a fii om, actor şi personaj, se mai arată în descriera spectacolului.

Rămas singur, abandonat de oamenii care odinioară îl adulau, Kean o descoperă pe Anna – fiinţă naivă, absorbită de mirajul scenei, dar nu din dorinţa de a deveni celebră, ci din fascinaţia şi dragostea autentică şi dedicată pe care o are faţă de personalitatea artistului şi omului Kean, cu voinţa de neclintit de a pune ordine în viaţa acestuia.

Salomon, devotatul său sufleor şi, în acelaşi timp, cel mai bun prieten, personaj lucid şi profund ancKeaneorat în realitate, este antipod şi, paradoxal, busola, punctul de reper la care „Marele Actor” se va întoarce mereu pentru a-şi recăpăta echilibrul.

Toate deciziile lui Kean sunt luate sub semnul credinţei în arta sa – de la care nu se va abate niciodată, indiferent de conjuncturile create.

Regia acestui spectacol este semnată de Adrian Titieni, scenografia îi aparţine Andreei Negrilă, de costume s-a ocupat Ilona Lorincz, iar de ilustraţia muzicală, Alexandru Pavel.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Mihai Nițu (Kean), Iulia Verdeş (Anna) şi Vladimir Albu (Salomon).

Foto: Kean, Teatrul Mignon – teatrulmignon.ro/

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).