„Keeper” – premiat la Locarno, vizionat în premieră de liceeni români
https://www.ziarulmetropolis.ro/keeper-premiat-la-locarno-vizionat-in-premiera-de-liceeni-romani/

În luna noiembrie, proiectul “Filme pentru liceeni” propune o peliculă adusă în premieră în România: Keeper, extraordinarul debut al regizorului belgian Guillaume Senez.

Un articol de Liliana Matei|19 Noiembrie 2015

Al doilea film vizionat de elevi în cadrul acestui program, Keeper, spune povestea lui Mélanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) ce rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Maxime (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii.

Cuplul este așadar prins într-o situație în care deciziile sunt greu de luat, iar suspansul filmului este excelent asigurat de jocul impecabil al celor doi tineri actori din rolurile principale.

Discuțiile inițiate de moderatorii „Filme pentru liceeni” după vizionarea acestui film vizează opțiunile în planificarea familială, alternative și consecințe.

Rareori se explorează în zilele noastre perspectiva masculină asupra libertății de a alege între continuarea sarcinii, întreruperea acesteia sau plasarea spre adopție. De fapt, aceasta este și intenția declarată a regizorului – să ofere un alt punct de vedere, altul decât al mamei, să prezinte neputința lui Maxime.

A cui este alegerea de a continua sau nu sarcina? În film, elevii pot urmări modul în care Maxime face față situației, putem asista la întrebările pe care el și le pune atunci când află că Mélanie este gravidă.

Keeper este un film despre frumusețea și complexitatea adolescenței, regizorul urmărind să arate fragilitatea, seninătatea, și mai ales dragostea tinerilor protagoniști. Modalitatea de lucru cu actorii nu a fost una clasică, ei nu au primit un scenariu după care să lucreze, ci au lucrat direct împreună cu regizorul, pentru ca emoțiile să fie cât mai autentice. Regizorul, Guillaume Senez, declară: “Nu încerc să construiesc persojanele într-un rol, intenția e să descopăr personajele în afara rolului, să dezvălui o poveste născută din viața reală, într-o manieră onestă, veridică, care e foarte rar ilustrată în filme”.

Aflat la primul său film de lung-metraj, Guillaume Senez spune că în adolescență, încă de la 15 ani, a decis că vrea să facă filme: ” Am realizat că mă duceam la cinema să văd filme de Mike Leigh sau Abel Ferrara cand toți prietenii mei se îngrămădeau la Jurassic Park. Îmi aduc aminte că în una din zile, o profesoara ne-a întrebat ce vom studia mai departe, iar toți prietenii mei au spus că o să ajung să fac filme”. Chiar de la debut, Keeper a obținut un valoros premiu la Festivalul de film de la Locarno în 2015 (premiul Europa Cinemas).

Presa internațională notează: ,,Este extraordinar să vedem cum în fiecare scenă sunt ilustrate adevăruri complexe și emoții conflictuale ” (The Hollywood Reporter) “Filmul explorează cu sensibilitate voioșia adolescenței și povara responsabilității” (Homemcr.org), “O poveste tulburătoare despre trecerea de la adolescență la maturitate” (Cineuropa).

Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă și să aprofundeze lecția de educație prin film: “Sarcina în rândul adolescenților – o perspectivă alternativă”, dar și lecția de cinema, despre “Nașterea unui actor”, care conține informații și exerciții aplicate despre meseria de actor, alegerea actorilor, relația regizor-actor, tehnici de actorie, despre “star-system” , copii actori și despre interpretul lui Maxime din Keeper, Kacey Mottet Klein, și formarea lui ca actor încă de la o vârstă fragedă.

Fiecare capitol din lecția de cinema este însoțit de o serie de fragmente din filme celebre, care ilustrează și fixează conceptele de cultură cinematografică. Atfel, elevii pot învăța cu ușurință și interactiv despre temele de cinema propuse.
”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo (RO) are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

14
/01
/19

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

09
/01
/19

Folosirea tot mai numeroaselor servicii de streaming pare să înlocuiască încet dar sigur mersul la cinema. O platformă ca Netflix a devenit cunoscută în special pentru seriale. Însă există câteva site-uri unde cinefilii pot să vadă filme de artă, vechi sau noi, la un preţ accesibil.

07
/01
/19

Filmele biografice „Green Book” şi „Bohemian Rhapsody” şi drama „Roma” au fost marile câştigătoare la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur, care a avut loc duminică seară la Los Angeles.

06
/01
/19

PREVIEW Anul 2019 se anunță promițător pentru cinematografia română. Cele mai așteptate sunt noile filme realizate de Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, cu o potențială premieră la Cannes. Tot în acest an va ieși în săli și „Nu mă atinge-mă”, controversatul debut al Adinei Pintilie.

28
/12
/18

OPINIE Scris și regizat de Alfonso Cuarón, „Roma”va rămâne foarte probabil în istorie ca filmul despre care s-a discutat și s-a scris cel mai mult în 2018. Și asta chiar înainte de premiera mondială la Festivalul de la Veneția, unde a obținut, fără rezerve, Leul de Aur.

21
/12
/18

Primul week-end din 2019 aduce pe marile ecrane din România o nouă producție Columbia Pictures: “Holmes & Watson” – o comedie de aventuri, probabil cel mai amuzant film de până acum despre celebrul detectiv și asistentul său. Cei nerăbdători îl vor putea urmări, în avanpremieră, încă din 28 decembrie 2018.

20
/12
/18

Jason Momoa aduce pacea între lumea de la suprafaţă şi regatul celor şapte mări în ,,Aquaman”, alături de Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman şi Dolph Lungdren, într-un un nou film din seria universului DC, care va putea fi vizionat de vineri, 21 decembrie, în 3D, IMAX 3D, Dolby Atmos şi 4DX.  

20
/12
/18

Ce merită să păstreze memoria cinefilă și istoria cinema-ului din anul 2018? Am făcut o listă, inevitabil subiectivă, a celor mai ambițioase și mai reușite filme văzute în acest an. Filme de mari autori: de la Lars von Trier, Alfonso Cuarón sau Steven Spielberg, până la Chang-dong Lee sau Hirokazu Koreeda.

20
/12
/18

Trofeul NexT 2018 a revenit scurtmetrajului Hector Malot: Ultima zi din an, regizat de Jacqueline Lentzou, în timp ce Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a mers către regizorul Diogo Baldaia, pentru filmul Miraj, fraților.

19
/12
/18

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou lungmetraj al său, „The House That Jack Built” (2018), cu care și-a făcut revenirea la Cannes (în afara competiției), danezul Lars von Trier se pune în mintea un criminal în serie. Rezultatul: un film teribil de ambițios, deopotrivă amuzant, grav și inconfortabil.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

Page 1 of 22512345...102030...Last »