„Keeper” – premiat la Locarno, vizionat în premieră de liceeni români
https://www.ziarulmetropolis.ro/keeper-premiat-la-locarno-vizionat-in-premiera-de-liceeni-romani/

În luna noiembrie, proiectul „Filme pentru liceeni” propune o peliculă adusă în premieră în România: Keeper, extraordinarul debut al regizorului belgian Guillaume Senez.

Un articol de Liliana Matei|19 noiembrie 2015

Al doilea film vizionat de elevi în cadrul acestui program, Keeper, spune povestea lui Mélanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) ce rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Maxime (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii.

Cuplul este așadar prins într-o situație în care deciziile sunt greu de luat, iar suspansul filmului este excelent asigurat de jocul impecabil al celor doi tineri actori din rolurile principale.

Discuțiile inițiate de moderatorii „Filme pentru liceeni” după vizionarea acestui film vizează opțiunile în planificarea familială, alternative și consecințe.

Rareori se explorează în zilele noastre perspectiva masculină asupra libertății de a alege între continuarea sarcinii, întreruperea acesteia sau plasarea spre adopție. De fapt, aceasta este și intenția declarată a regizorului – să ofere un alt punct de vedere, altul decât al mamei, să prezinte neputința lui Maxime.

A cui este alegerea de a continua sau nu sarcina? În film, elevii pot urmări modul în care Maxime face față situației, putem asista la întrebările pe care el și le pune atunci când află că Mélanie este gravidă.

Keeper este un film despre frumusețea și complexitatea adolescenței, regizorul urmărind să arate fragilitatea, seninătatea, și mai ales dragostea tinerilor protagoniști. Modalitatea de lucru cu actorii nu a fost una clasică, ei nu au primit un scenariu după care să lucreze, ci au lucrat direct împreună cu regizorul, pentru ca emoțiile să fie cât mai autentice. Regizorul, Guillaume Senez, declară: „Nu încerc să construiesc persojanele într-un rol, intenția e să descopăr personajele în afara rolului, să dezvălui o poveste născută din viața reală, într-o manieră onestă, veridică, care e foarte rar ilustrată în filme”.

Aflat la primul său film de lung-metraj, Guillaume Senez spune că în adolescență, încă de la 15 ani, a decis că vrea să facă filme: ” Am realizat că mă duceam la cinema să văd filme de Mike Leigh sau Abel Ferrara cand toți prietenii mei se îngrămădeau la Jurassic Park. Îmi aduc aminte că în una din zile, o profesoara ne-a întrebat ce vom studia mai departe, iar toți prietenii mei au spus că o să ajung să fac filme”. Chiar de la debut, Keeper a obținut un valoros premiu la Festivalul de film de la Locarno în 2015 (premiul Europa Cinemas).

Presa internațională notează: ,,Este extraordinar să vedem cum în fiecare scenă sunt ilustrate adevăruri complexe și emoții conflictuale ” (The Hollywood Reporter) „Filmul explorează cu sensibilitate voioșia adolescenței și povara responsabilității” (Homemcr.org), „O poveste tulburătoare despre trecerea de la adolescență la maturitate” (Cineuropa).

Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă și să aprofundeze lecția de educație prin film: „Sarcina în rândul adolescenților – o perspectivă alternativă”, dar și lecția de cinema, despre „Nașterea unui actor”, care conține informații și exerciții aplicate despre meseria de actor, alegerea actorilor, relația regizor-actor, tehnici de actorie, despre „star-system” , copii actori și despre interpretul lui Maxime din Keeper, Kacey Mottet Klein, și formarea lui ca actor încă de la o vârstă fragedă.

Fiecare capitol din lecția de cinema este însoțit de o serie de fragmente din filme celebre, care ilustrează și fixează conceptele de cultură cinematografică. Atfel, elevii pot învăța cu ușurință și interactiv despre temele de cinema propuse.
”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo (RO) are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.