Kimmo Pohjonen, remix al „Odiseei Spațiale” la TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/kimmo-pohjonen-remix-al-odiseei-spatiale-la-tiff-2016/

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick şi Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2016

Casa de Cultură a Studenților (CCS) va fi gazda câtorva dintre evenimentele speciale ale celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF 2016 (27 mai – 5 iunie).

Cine-concert: Zone Libre revisite 2001

Duminică, 29 mai, 19.00 – Casa de Cultură a Studenților

Un proiect muzical ambițios și inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF, 2001: O odisee spațială (1968), în regia lui Stanley Kubrick. Fostul chitarist al trupei Noir Désir, Serge Teyssot-Gay, și bateristul Cyril Bilbeaud formează duo-ul Zone Libre, recunoscut deja pentru TIFF 2016experimentele rock și rap, coloane sonore (Gainsbourg) și acompaniament original pentru filme mute ca Nosferatu, Cabinetul doctorului Caligari, Tabu sau Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Însoțit de muzica personală și puternică a celor doi artiști, versiunea remontată a Odiseei Spațiale capătă noi semnificații.

Concert Kimmo Pohjonen

Luni, 30 mai, 20.00 – CCS

Un artist excepțional, faimos pentru concertele memorabile susținute la un instrument al cărui sunet l-a revoluționat – acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Gărâna. „A împins limitele și a sfidat așteptările tuturor mai bine de un deceniu, creând concepte și spectacole vizuale uluitoare”, scrie „All About Jazz”.

În 2012, artistul a primit premiul Aesthetic Act of 2012 pentru un proiect cu muzicieni de stradă români din Helsinki. În același an, i-a fost acordat

Zone Libre

Zone Libre

Ordinul Leul Finlandei/ premiul Pro Finlandia, una dintre cele mai înalte distincții finlandeze. Unic în stilul său, Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar proiectat la TIFF cu o zi înainte de concert, Soundbreaker (r. Kimmo Koskela).

A Hawk and a Hacksaw

Acompaniament live pentru Umbrele strămoșilor uitați

Marți, 31 mai, 20.00 – CCS

Miercuri, 1 iunie, 22.00 – Casa TIFF

O combinație exuberantă de genuri, de la gipsy și klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afiș la TIFF 2016.

Cei doi artiști americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) și Heather Trost, vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele strămoșilor uitați/ Shadows Of Forgotten Ancestors, unul dintre puținele filme din lume vorbite în limba huțulilor.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va avea loc in perioada 27 mai – 5 iunie 2016.

Foto: TIFF 2016 – tiff.ro

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.