KineDok: Palat pentru popor – proiecție online și discuție
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-palat-pentru-popor-proiectie-online-si-discutie/

5 poveşti despre trecut spuse de 5 clădiri-emblemă din fostul bloc comunist.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

În luna ianuarie vă invităm la proiecția online a documentarului „Palat pentru popor” (Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, Bulgaria / Germania / România, 2018) organizată în pereche cu o discuție antrenantă despre 5 clădiri-cheie din: Moscova, Berlin, Belgrad, Sofia și București, construite în perioada comunistă ca simboluri ale fostei puteri.

KineDok lansează un exercițiu de revizitare imaginară a trecutului prin prisma documentarului „Palat pentru popor”, ce spune poveștile a cinci dintre cele mai cunoscute clădiri ale fostului bloc socialist european. Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie, pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos. Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă inițiative grandioase ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat.

Filmul va fi difuzat online pe pagina de facebook KineDok România pe 31 ianuarie, începând cu ora 20:00; urmând ca pe 1 februarie, la ora 20:00, să aibă loc o discuție la care vor participa invitați  înternaționali din țările partenere programului: Wojciech Niebrzydowski (profesor la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Tehnologie din Bialystok, Polonia), Dániel Kovács (istoric de artă, curator, Ungaria), Sonja Leboš (antropolog cultural, curatoare și scriitoare din Zagreb, Croația), Peter Szalay (profesor Istoria arhitecturii și artelor plastice, Slovacia), , Levente Polyák (planificator urban, cercetător, activist comunitar și consilier, Ungaria)

„Palat pentru popor” va fi transmis simultan în țările partenere programului KineDok (Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România). Filmul va avea subtitrarea în limba engleză, iar discuția va avea loc în limba engleză.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.