KineDok prezintă: „SOLO” proiecție online și discuție cu invitați internaționali
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-prezinta-solo-proiectie-online-si-discutie-cu-invitati-internationali/

Seria de proiecţii de film documentar din Europa Centrală şi de Est continuă în februarie atât online cât şi fizic, în mai multe oraşe din România. KineDok România este un proiect coordonat de Asociaţia One World Romania şi funcţionează ca o platformă de distribuţie alternativă de film documentar în medii informale.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

În perioada 17 – 22 februarie puteți viziona pe platforma Eastsilver.net, unul dintre cele mai emoționante filme din seria KineDok ediția a 7-a, SOLO în regia Artemio Benki, Republica Cehă, Franța, Argentina, 2019, 84 minute.

Filmul spune povestea impresionantă a lui Martín Perano, un pianist și compozitor argentinian a cărui viață a fost întoarsă pe dos de o boală mintală.  Tânăr virtuoz, și cel mai promițător talent al generației sale încearcă acum să găsească o modalitate de a-și depăși boala mintală și de a reveni la viața din afara zidurilor azilului, pe scenele concertelor, în timp ce lucrează la noua sa compoziție ENFERMARIA. SOLO spune o poveste unică, dar universală, despre obsesia perfecțiunii și a creației și surprinde evoluția unei ființe umane care își ia puterea de a continua, din propria sa fragilitate.

Filmul poate fi accesat gratuit pe baza unui link de vizionare. Publicul este invitat sa trimită un mail pe kinedok@oneworld.ro sau un mesaj pe pagina de Facebook KineDok Romania pentru a primi accesul.

Luni 21 februarie de la ora 20:00, va avea loc o discuție pe tema filmului cu invitați din țările partenere programului KineDok. Discuția va fi transmisă live pe pagina de facebook KineDok Internațional și va fi în limba engleză.

Filmul SOLO va fi transmis simultan în țările partenere programului KineDoK: Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria și România. Filmul va avea subtitrarea în limba engleză.

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.