KineDok revine în luna mai cu evenimente la OWR#15 și Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-revine-in-luna-mai-cu-evenimente-la-owr15-si-noaptea-muzeelor/

În paralel cu cea de-a 15-a ediţie a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfăşura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spaţii neconvenţionale din şase ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Pentru festival, sunt pregătite două evenimente pe data de 18 mai, la ARCUB. De la ora 18:00 are loc dezbaterea „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale”. Pentru că bibliotecile au un rol important în integrarea culturii în viața de zi cu zi în cadrul comunităților din care fac parte, vom investiga modalitățile prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar.

Plecând de la practicile invitaților români și străini, vor fi discutate exemple concrete de modele europene de transformare a bibliotecilor în adevărate centre culturale, unde tinerii și adulții au acces la o ofertă diversificată de cărți, presă, fond de film, programe culturale și educative. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile, fiind nevoie de o înregistrare prealabilă prin acest formular.

Invitații dezbaterii sunt: Judita Ragauskaite (Lituania) – coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului din Vilnius; Claudia Șerbănuță – specialist în biblioteci, director interimar al Bibliotecii Naționale a României (2014-2016) și Community Development Manager la Progress Foundation România, promovând accesul democratic la educație; Tilman Scheel (Germania) – director general și fondator Reelport GmbH și fondator AVA, serviciul principal de video-on-demand pentru bibliotecile publice și universitare din Germania, Elveția, Austria și Serbia. Dezbaterea va fi moderată de Alexandru Solomon – Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români.

Ca în fiecare an, în timpul festivalului are loc și întâlnirea de lucru cu partenerii KineDok din țară: cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. La această ediție vor participa reprezentanți din Arad, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Galați, Izvoarele, Întorsura Buzăului, Oradea și Ploiești. Împreună cu ei punem la cale cea de-a opta ediție KineDok, care va fi lansată în iunie.

Pe 14 mai, de la 21:30, KineDok participă la Noaptea Muzeelor 2022, printr-o proiecție organizată la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, cu documentarul „Acasă, My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc. Filmul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată.

Pe 28 mai, proiecțiile KineDok continuă la Palatul Culturii Bistrița (Centrul Cultural Municipal George Coșbuc), în aer liber. De la 21:45 va fi prezentat documentarul slovac „Linii” („Lines”), regizat de Barbora Sliepková. Filmul propune un discurs critic la adresa dezvoltării urbane în forma sa actuală, cu efectele ei asupra vieții private și comunitare. Intrarea este liberă.

Între 30 mai și 5 iunie, MNLR sărbătorește 65 de ani de existență printr-o serie de evenimente speciale. În prima seară a acestui program are loc de la ora 20:00 proiecția „Casa cu păpuși”, realizat de Tudor Platon. Documentarul face o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului, departe de bărbați și de lumea dezlănțuită.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.