KINOdiseea a avut 12.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinodiseea-a-avut-12-000-de-spectatori/

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului la KINOdiseea în perioada 15-22 noiembrie în Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului, la KINOdiseea, în perioada 15-22 noiembrie, în Bucureşti.

Evenimentele au avut loc la Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema PRO și Cărturești Verona și s-au bucurat de săli pline și aprecieri deosebite.

Peste 12.000 de persoane au mers la filmele, atelierele și balul mascat din cadrul KINOdiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii, care a avut loc în perioada 15-22 noiembrie în București.

KINOdiseea le-a oferit atât celor mici cât și celor mari șaisprezece filme, nouă în competiție, unul în afara selecției oficiale și șase în retrospectivă. Filmele care au intrat în concurs sunt producții noi, premiate internațional și au prezentat poveștile unor copii din alte țări, îmbogățindu-le celor mici cunoștințele și imaginația.

Pe lângă proiecții, KINOdiseea a organizat șaptesprezece ateliere: actorie, efecte speciale, montaj, costume, reciclare creativă, improvizație și multe altele. Copiii au avut șansa de a cunoaște profesioniști din lumea filmului care le-au împărtășit din tainele cinematografiei.

Premiul pentru cel mai bun film, acordat de juriul de copii, a mers la pelicula ,,Pe cuvânt de pionier!” (regia Alexandr Karpilovskij), o poveste din Rusia anilor ’70 in care doi elevi găsesc un câine abandonat și pornesc într-o aventură pentru a-l salva.

„Prietenul meu, portocalul” (regia Marcos Bernstein), filmul care a stârnit emoții puternice și discuții aprinse la ieșirea din sală, a primit premiul publicului. Vorbind despre dragostea și prietenia dintre Zeze și un portocal, care devine părtaș la visele și năzbâtiile copilului de opt ani, pelicula braziliană a fermecat prin candoare și acțiune.

Filme cu mesaje puternice la KINOdiseea

KINOdiseea a adus în România, pe perioada festivalului, producători, regizori, directori de imagine și actori ai filmelor din competiție, care au discutat cu copiii după proiecții. Vladimir Esinov, producătorul filmului „Pe cuvant de pionier!” a ținut trei sesiuni de întrebări și răspunsuri după proiecțiile sale și s-a arătat plăcut impresionat de publicul din România: „Copiii din țara voastră sunt extrem de inteligenți și apreciez întrebările și curiozitatea lor.”

Citiţi şi: KINOdiseea – 10.000 de rezervări la filme

„Mă bucur că festivalul este făcut în special de tineri și că există un interes puternic al copiilor să participe la el. M-am plimbat la multe evenimente de gen, iar la KINOdiseea apreciez curățenia din sufletele oamenilor și ardoarea cu care s-a lucrat la această manifestare. Sunt recunoscător celor care au investit financiar în acest festival și vă asigur că va da rezultate”, a adăugat Vladimir Esinov.

Încântată de atmosfera de basm de la KINOdiseea, Katerina Spurova, producătorul filmului Fierarul din Woodham, prezentă la București alături de directorul de imagine și de doi copii protagoniști, a mărturisit: „Ne-am bucurat să vedem reacțiile copiilor. Au trecut de la frică la bucurie și au reacționat la momentele cheie din film. De asemenea, suntem recunoscători actorilor care au dublat pentru că au transpus rolurile foarte bine.”

KINOdiseea

Aflat la cea de-a cincea ediție, festivalul își propune ca an de an să îi încânte pe cei mici cu filme inspiraționale și educative și să pună o piatră de temelie educației audiovizuale în România. Se dorește crearea unei comunități de cinefili și încurajarea copiilor de a învăța prin intermediul filmului.

Ioana Sandu, copil protagonist în filmul Domnişoara Christina (regia Alex Maftei) şi membru al juriului, a spus: „Festivalul a fost o experiență unică. Nu m-am gândit că cineva ar putea ține cont de opiniile mele cinematografice și m-am bucurat că am putut fi de folos.”

Actorul Dan Bordeianu a prezentat galele KINOdiseea și a declarat despre inițiativă: „E minunat că se întâmplă asta în București și că cei mici pot viziona filme la care altfel nu au acces. Industria filmelor pentru copii ar trebui luată în seamă și în România. Sala este arhiplină, iar reacțiile pe măsură.”

Foto credit: KINOdiseea – International Children Film Festival

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.