KINOdiseea VI – Cele mai bune filme noi pentru copii, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinodiseea-vi-cele-mai-bune-filme-noi-pentru-copii-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii ‘KINOdiseea’ (14 – 19 noiembrie) vine în întâmpinarea dorinţei copiilor de o mică vacanţă şi se întoarce la Bucureşti pentru cea de-a şasea ediţie.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2014

Șase zile de filme, animații 3D, o Competiție cu cele mai noi producții internaționale pentru publicul tânăr, în premieră în România, completate de o retrospectivă cu filme clasice, numeroase scurtmetraje europene pentru cei mai tineri spectatori, workshopuri de educație cinematografică, sesiuni de Q&A cu echipele de filmare, petreceri tematice și întâlniri cu actori și regizori străini își așteaptă publicul la Cinema Studio și Cinemateca Eforie.

La cea de-a șasea ediție KINOdiseea sunt confirmate 15 filme în competiția oficială și în cadrul secțiunii Panorama, peste 100 de scurtmetraje de care se vor putea bucura atât cei mici, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, cât și cinefilii și publicul amator de povești fără vârstă sau target.

Titlurile din secțiunea Competiție au avut premiera mondială anul acesta la festivaluri precum Berlin IFF și Toronto IFF.

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Toti copiii iubitori de film, cu vârste între 8 și 14 ani sunt invitați să trimită o scurtă recenzie a unui film, (între 100 și 250 cuvinte) la adresa [email protected] până la 31 octombrie. Câștigătorii vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

KINOdiseea oferă un context prielnic discuțiilor în jurul relației copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa înșiși copiii, dar și profesori, părinți, bunici și publicul larg. Un festival în general, dar mai ales unul dedicat copiilor, trebuie să contribuie la dezvoltarea unei sensibilități față de problemele societății în care cresc și a unei participări active prin dialog și dezbatere.

Pe lângă proiecții, KINOdiseea organizează ateliere unde copii interacționează cu profesioniști din domeniul cinematografiei.

Renumiţi actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. Printre aceștia se numără anul acesta și actrița Maia Morgenstern.

Cea mai nouă producție a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, a avut premiera anul acesta la Festivalul de la KINOdiseeaCannes și va fi proiectat, în premieră, în România.

Regizorul, care a crescut cu filme pentru copii precum aventurile lui Pippi Longstocking, îl numește “o aventură clasică pentru copii mici și mari, cu vârste între 4 și 144 de ani”, care îi îndeamnă să pună la îndoială orice formă de autoritate, căci părinții nu au întotdeauna dreptate.

Regizată de Esben Toft Jacobsen și inspirată de mitologia scandinava și folclorul și basmele nordice, animația Beyond Beyond / Tărâmul Regelui Înaripat va cuceri și înduioșa întreaga familie.

Povestea iepurașului Johan, plecat în căutarea mamei răpite de puternicul Rege Înaripat, și a cărui blăniță pufoasă este reprodusă fidel prin animație 3D, ne învață despre puterea copiilor de a-și dori imposibilul.

De la producătorii filmului francez de animație Zarafa, cel mai iubit film la cea de-a patra ediție KINOdiseea, ajunge în premieră în România Loulou, L’Incroyable Secret, câștigător al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animație în 2014.

Ajutată de o grafică delicioasă și un umor cu care rezonează cu ușurință și adulții, animația urmărește aventurile și pericolele înfruntate de micuțul lup Loulou și prietenul său iepurele Tom.

Regizată de Mathias Malzieu și Stéphane Berla, și produsă de Luc Besson, fermecatoarea animație fraceză Jack and the Cuckoo-Clock Heart ignoră orice limită de vârstă a publicului țintă.

Deși realizată prin tehnica CGI, animația-musical transmite căldură și umanitate prin personajele atent șlefuite asemenea unor păpuși de porțelan și cucerește prin atmosfera de basm combinată cu elemente gotice și victoriene care amintesc de stilul lui Tim Burton.

Din secțiunea Competiție face parte și To see the sea, filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl. Acțiunea este filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul copil Antoine Doinel al lui Francois Truffoit din ‘400 Blows’, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea.

Foto: KINOdiseea – kinodiseea.ro

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.