La braț cu Havel, Pavek și Otik
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-brat-cu-havel-pavek-si-otik/

Proiecţiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni şi marţi, 11 şi 12 noiembrie, nu fac excepţie. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

A treia săptămână a sezonului de proiecții de film de toamnă vine cu o călătorie cinematografică împrejurul Cehoslovciei anilor 80, luni cu Havel, iar marți cu Pavek și Otik, în filmul lui Jiří Menzel.

Luni, 11 noiembrie, cei ce vin la film o iau pe urmele disidenților în documentarul „Citizen Václav Havel Goes on Vacation” (foto sus): în vara anului 1985, Václav Havel a decis să plece într-o călătorie pentru a-și vizita prietenii și, de asemenea, să testeze amploarea libertăților sale civile ca cetățean al Cehoslovaciei comuniste. Rezultatele au fost kafkiene în absurditatea lor, amintind în special interacțiunile lui Havel cu polițiștii sub acoperire, care se aflau întodeauna la câțiva pași distanță. Documentarul lui Jan Novák repovestește această vacanță memorabilă, combinând imagini din călătoria reconstituită și comentariile participanților inițiali, cu imagini cu știrile însorite și optimiste ale vremii, difuzate la televiziunea cehoslovacă în luna august.

„Citizen Václav Havel Goes on Vacation”

În seara următoare veți face o oprire la cooperativa agricolă în jurul căreia a prins rădăcini viața sătenilor din „My Sweet Little Village”. Aici se poate observa o altă față a relațiilor interumane într-o țară din blocul estic – locuitorii satului sunt oameni obișnuiți, iar în prim plan se află relația dintre Otik, un bărbat blând, dar încet la minte, și colegul său de muncă, Pavek, a cărui familie a avut grijă de el o perioadă îndelungată de timp.

„My Sweet Little Village”

Într-un sat în care nimic neobișnuit nu pare să se întâmple, problemele apar atunci când Pavek se satură să-și asume responsabilitatea pentru neîndemânaticul său coleg, iar un birocrat din capitală ajunge să speculeze pe seama neînțelegerilor apărute pentru a-și face rost de casă de vacanță. Jiří Menzel, unul dintre regizorii veterani a Noului Val Cehoslovac, continuă și în anii 80 să realizeze filme a căror abordare satirică la adresa societății reușește, totuși, să sublinieze umanitatea și căldura personajelor sale.

Intrarea la proiecții este liberă, acestea începând la ora 20:00, la Centrul Ceh, unde, cum poate sunteți deja obișnuiți, berea cehă gratis este o regulă.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc – All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.