La despărţirea de Marin Moraru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-despartirea-de-marin-moraru/

„Nu există cuvinte…a plecat un actor şi un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuş..” – Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colţea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiştilor.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2016

Marți, la ora 11,00, sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului va fi depus la Sala Mare a Teatrului Național din București, unde prietenii şi cei care l-au îndrăgit îi pot aduce un ultim omagiu lui Marin Moraru.

Actorii şi prietenii, despre Marin Moraru

„O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (…) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Am avut cinstea, onoarea, bucuria să joc cu el în câteva seriale de televiziune la postul Acasă (…) Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva. Mi-aduc aminte că a fost foarte marcat când a murit Dinică și tăcând așa la un moment dat a zis ‘Ce vrei, dragă? Viața merge înainte’. Așa zic și eu acum: ‘Viața merge înainte'” – Florin Zamfirescu.

Nu există cuvinte…a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș… –  Oana Pellea

„Mor în ultimul timp mari personalități artistice ale țării. Au murit de curând Adrian Enescu, un mare compozitor, maestrul Beligan, mi-a murit și un

Oana Pellea, una dintre cele mai bune prietene ale lui Marin Moraru

Oana Pellea, una dintre cele mai bune prietene ale lui Marin Moraru

coleg de promoție de la Târgu-Mureș, Mihai Gingulescu (…) Și iată că a dispărut și Marinuș, un actor excepțional, de o discreție și de o delicatețe extraordinare. Forma un cuplu cu soția lui de invidiat și de respectat, oameni care și-au dedicat toată viața artei și teatrului. Mă refer mai ales Marinuș, care niciodată n-a încercat să iasă în față, fiind unul dintre cei mai mari actori ai noștri. Regret din tot sufletul dispariția lui” – Alexandru Arșinel.

Sunt încă sub imperiul unei profunde dureri pentru că știam de tot, de boală, pentru că, dincolo de scenă, noi am fost foarte prieteni, mai ales în ultimii 20 de ani. Am jucat împreună, am făcut călătorii împreună, revelioane, ne-am distrat, am glumit. Vestea bolii lui a fost un trăsnet pentru mine. –  Florina Cercel.

„Ca orice foarte mare artist, Marin Moraru s-a stins cu discreție. A lăsat în urmă roluri devenite legendare, o mimică de scenă unică, un univers de personaje pe care îl păstrăm și îl vom păstra întotdeauna în cea mai luminoasă parte a memoriei noastre afective. Marii artiști trăiesc ca să ne învețe și pe noi cum să trăim mai frumos” – Corina Șuteu, ministrul Culturii

Dumnezeu ne lasă tot mai săraci. A mai dispărut un mare artist, un mare actor, un prieten, un camarad, un om cu un suflet foarte larg. Dumnezeu să-l ierte! – Ion Besoiu.

Foto: Marin Moraru, Oana Pellea– clvfilm, facebook

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.