La Filarmonica „Oltenia” se deschide Festivalul International „Craiova Muzicală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-filarmonica-oltenia-se-deschide-festivalul-international-craiova-muzicala/

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie. Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie.

Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub conducerea dirijorală a maestrului Florentin Mihăescu, precum şi Corul de copii al instituţiei, pregătit de Manuela Enache. Soliştii serii sunt trei nume sonore ale scenei muzicale: soprana Irina Iordăchescu, tenorul Szerekován János şi baritonul Iordache Basalic. Concertul va fi prefaţat, la ora 18.00, de vernisarea expoziţiei de pictură pe sticlă ‘Carmina Burana’ şi de prezentarea cărţii ‘Carmine’, de Petre Cichirdan.

În programul festivalului sunt cuprinse nouă evenimente muzicale în care îşi vor da concursul dirijori şi solişti cunoscuţi atât în domeniul muzicii simfonice şi vocal-simfonice, cât şi în domeniul muzicii de cameră, precum dirijorii Florentin Mihăescu (Cluj-Napoca), Cristian Oroşanu (Braşov), Ovidiu Bălan (Bacău), Gheorghe Costin (Timişoara) şi Cristian Florea – Spania (dirijorul principal al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova), sopranele Irina Iordăchescu (Opera Naţională Bucureşti) şi Diana Ţugui (Teatrul Liric ‘Elena Teodorini’ din Craiova), baritonul Iordache Basalic (Opera Naţională Bucureşti), pianistul Mihai Ungureanu (Filarmonica ‘Oltenia’).

Un moment important al ediţiei 2012 a festivalului îl constituie revenirea pe scena Filarmonicii ‘Oltenia’ pe 19 noiembrie a prestigiosului Cvartet ‘Ad Libitum’ al Filarmonicii ‘Moldova’ din Iaşi (Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă, Filip Papa – violoncel). Cu prilejul aniversării a 30 de ani de activitate, pe scena Filarmonicii craiovene va concerta vineri, 14 noiembrie, Trio ‘Syrinx’ al Filarmonicii ‘Mihail Jora’ din Bacău (Dorel Baicu – flaut, Adrian  Petrescu – oboi, Pavel Ionescu – fagot).

Din motive financiare, în acest an organizatorii au invitat puţini artişti de peste hotare, toţi provenind din ţările Europei de Est: tenorul Szerekován János (Ungaria) – invitat permanent al Teatrului Csokonai din Debrecen şi al Teatrului Naţional din Szeged, violistul Dejan Mladenovic (Belgrad, Serbia), care va prezenta o primă audiţie pentru România cu Concertul pentru violă şi orchestră de Alfred Schnittke, pianistul Kasparas Uinskas, din Lituania, care va susţine un recital de pian, pe 28 noiembrie, şi un concert cu orchestra, pe 30 noiembrie.
Invitată în festival este şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova care, în închiderea festivalului, pe 3 decembrie, va susţine partitura Anotimpurilor de Vivaldi.

 

 

Sursa: Agerpres

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.