La Filarmonica „Oltenia” se deschide Festivalul International „Craiova Muzicală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-filarmonica-oltenia-se-deschide-festivalul-international-craiova-muzicala/

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie. Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

La Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova se deschide, vineri, cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Craiova Muzicală’, eveniment care se va încheia pe 3 decembrie.

Festivalul de muzică se deschide cu un concert vocal-simfonic extraordinar, în cadrul căruia va fi prezentată cantata profană ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, în care îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub conducerea dirijorală a maestrului Florentin Mihăescu, precum şi Corul de copii al instituţiei, pregătit de Manuela Enache. Soliştii serii sunt trei nume sonore ale scenei muzicale: soprana Irina Iordăchescu, tenorul Szerekován János şi baritonul Iordache Basalic. Concertul va fi prefaţat, la ora 18.00, de vernisarea expoziţiei de pictură pe sticlă ‘Carmina Burana’ şi de prezentarea cărţii ‘Carmine’, de Petre Cichirdan.

În programul festivalului sunt cuprinse nouă evenimente muzicale în care îşi vor da concursul dirijori şi solişti cunoscuţi atât în domeniul muzicii simfonice şi vocal-simfonice, cât şi în domeniul muzicii de cameră, precum dirijorii Florentin Mihăescu (Cluj-Napoca), Cristian Oroşanu (Braşov), Ovidiu Bălan (Bacău), Gheorghe Costin (Timişoara) şi Cristian Florea – Spania (dirijorul principal al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova), sopranele Irina Iordăchescu (Opera Naţională Bucureşti) şi Diana Ţugui (Teatrul Liric ‘Elena Teodorini’ din Craiova), baritonul Iordache Basalic (Opera Naţională Bucureşti), pianistul Mihai Ungureanu (Filarmonica ‘Oltenia’).

Un moment important al ediţiei 2012 a festivalului îl constituie revenirea pe scena Filarmonicii ‘Oltenia’ pe 19 noiembrie a prestigiosului Cvartet ‘Ad Libitum’ al Filarmonicii ‘Moldova’ din Iaşi (Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă, Filip Papa – violoncel). Cu prilejul aniversării a 30 de ani de activitate, pe scena Filarmonicii craiovene va concerta vineri, 14 noiembrie, Trio ‘Syrinx’ al Filarmonicii ‘Mihail Jora’ din Bacău (Dorel Baicu – flaut, Adrian  Petrescu – oboi, Pavel Ionescu – fagot).

Din motive financiare, în acest an organizatorii au invitat puţini artişti de peste hotare, toţi provenind din ţările Europei de Est: tenorul Szerekován János (Ungaria) – invitat permanent al Teatrului Csokonai din Debrecen şi al Teatrului Naţional din Szeged, violistul Dejan Mladenovic (Belgrad, Serbia), care va prezenta o primă audiţie pentru România cu Concertul pentru violă şi orchestră de Alfred Schnittke, pianistul Kasparas Uinskas, din Lituania, care va susţine un recital de pian, pe 28 noiembrie, şi un concert cu orchestra, pe 30 noiembrie.
Invitată în festival este şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova care, în închiderea festivalului, pe 3 decembrie, va susţine partitura Anotimpurilor de Vivaldi.

 

 

Sursa: Agerpres

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.