La film la Centrul Ceh – reîncep programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-film-la-centrul-ceh-reincep-programele-documentary-mondays-si-fiction-tuesdays/

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecţii de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays reîncep pe 6 şi 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfăşurat în format online. Iubitorii de filme cehe şi de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din Bucureşti, unde sunt aşteptaţi cu bere cehă şi o atmosferă prietenoasă.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Proiecțiile se vor desfășura în binecunoscuta sală a Centrului Ceh, unde au loc evenimente de toate felurile – expoziții, dezbateri, conferințe, lansări, concerte. După doi ani în care manifestările culturale au fost limitate de pandemie, Centrul Ceh redeschide larg ușile pentru un nou sezon de proiecții de film. Un loc special în cadrul celor două programe îl ocupă personalitatea lui Miloš Forman, care ar fi împlinit anul acesta 90 de ani. Astfel, Fiction Tuesdays aduce 4 filme regizate de acesta, iar Documentary Mondays se deschide cu un documentar special, dedicat lui Forman.

Program Documentary Mondays:

06.06 Forman vs. Forman (Jakub Hejna, Helena Trestikova, CZ, FR, 2019, 78‘)
Miloš Forman artistul. Miloš Forman omul. Un regizor premiat cu numeroase Oscaruri pentru filmele „Amadeus” și „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”. În același timp, un aventurier carismatic, care are curajul de a se îndoi de el însuși. Documentarul „Forman vs. Forman” prezintă viața celui mai faimos regizor de film ceh, ai cărui protagoniști au luptat întotdeauna pentru libertate. Documentarul este format din materiale de arhivă rare și amintiri autobiografice narate de fiul regizorului, Petr Forman.

13.06 Don’t Worry, the Doors Will Open (Oksana Karpovych, 2020, CA, UA, 76’)
Filmat în timpul verii și a iernii în elektrychka, trenul de navetiști tipic perioadei sovietice, care circulă între capitala ucrainei și micile orașe de provincie, „Don’t Worry, the Doors Will Open” ne invită la o plimbare alături de clasa muncitoare, în cea mai mare parte pasageri și vânzători marginalizați. Urmărind oamenii dintr-un vagon murdar în altul, din gară în gară, zi și noapte, suntem cufundați în luptele de zi cu zi ale vieții lor într-o țară post-sovietică. Filmat într-o perioadă complicată, documentarul este o privire asupra condiției umane, a societății ucrainene aflate în mișcare și un punct de vedere intim asupra istoriei Ucrainei independente, așa cum este trăită de oamenii de rând. Nu vedem imagini de război, dar simțim prezența acestuia în aer pătrunzând în mintea și inimile persoanelor. Astăzi, trenurile sunt uzate. Ferestrele nu se pot deschide sau închide. Toaletele nu funcționează. Iarna, înăuntru este ger. Odată ajuns la bordul elektrychka, există o teamă omniprezentă că vehiculul se va destrăma. În ciuda disconfortului, elektrychka este un spațiu pe care oamenii îl iubesc și în care au încredere, deoarece nimic nu poate distruge această bucată de fier sovietic.

20.06 Copii pierduți pe plajă (Alina Manolache, 2019, RO, 70’)
„Copii pierduți pe plajă” ne invită într-un labirint emoțional ce lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații. Regizoarea pornește în căutarea copiilor pierduți pe plajă în anii ‘90 și ajunge să aibă, sub acest pretext, întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din țară. Care este pulsul primei generații născute și crescute în „anii liberi” de după Revoluție? Care sunt fricile lor? Care sunt gândurile lor pentru viitor? Documentarul semnat de Alina Manolache propune ca răspuns un portret colectiv în nuanțe diverse, o privire empatică în viața unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capătă de fiecare dată altă semnificație.

27.06 Two Roads (Radovan Síbrt, 2019, CZ, 80‘)
Trupa Institutului Jedlička, cunoscută în prezent sub numele de Tap Tap, a fost fondată în urmă cu 21 de ani de către Šimon Ornest pentru a oferi persoanelor cu handicap oportunitatea de a-și croi o carieră în afara îngrijirii instituționale zilnice. Camera de filmat observă atent și surprinde evoluția personalităților mai multor muzicieni de-a lungul mai multor ani. Energia filmului – care abordează subiectul fără a încerca să cultive compasiunea „obligatorie” din poveștile de acest gen – provine din prezentarea relațiilor dintre muzicieni și dintre aceștia și liderul trupei lor, motorul acțiunii, a cărui activitate ajută la schimbarea imaginii publice a persoanelor cu handicap într-un mod, poate, neortodox.

Program Fiction Tuesdays:

07.06 Loves of a Blonde (r Miloš Forman, 1965, CZ, 90‘)
Șaisprezece femei la un bărbat – șansele sunt împotriva Andulei în căutările ei amoroase. Asta până întâlnește un pianist ușuratic venit în vizită în micul ei oraș industrial, ce îi satisface dorințele, pe moment. O reprezentare sensibilă și comică a călătoriei Andulei, de la primii fiori ai dragostei până la inevitabilele dezamăgiri, Loves of Blonde (Lásky jedné plavovlásky) a devenit rapid unul dintre filmele clasice ale Noului Val Cehoslovac și i-a adus regizorului Miloš Forman prima nominalizare la Oscaruri.

14.06 The Firemen’s Ball (r Miloš Forman, 1967, CZ, 73‘)
Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întreg oraşul este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

21.06 Black Peter (r Miloš Forman, 1964, CZ, 85‘)
Black Peter este un film emblematic al Noului val cehoslovac, care prezintă o viziune empatică asupra procesului de alienare a adolescenților cehi în contextul anilor ’60. Tânărul Petr începe să lucreze la un magazin cu autoservire, unde rolul său este de a supraveghea produsele și a prinde potențialii hoți. Petr își dă toată silința, dar nu excelează în această activitate. Acasă nu are o relație bună cu părinții – mama sa îl vede ca pe un copil, iar tatăl său, veșnic nemulțumit, își petrece timpul ținându-i prelegeri. Şi, a orice adolescent, el este îndrăgostit de o colegă, Asa, cu care își petrece duminicile la piscină.

28.06 The People vs. Larry Flynt (r Miloš Forman, 1996, USA 130‘)
Filmul redă povestea lui Larry Flynt, americanul care a fondat revista pentru adulți „Hustler”, o apariție ce ignoră moralitatea societății și nu ține cont de niciun tabu. Acuzați din toate direcțiile, Flynt, împreună cu avocatul său, încearcă să apere nu numai revista, care i-a adus celebritatea, dar și dreptul la liberă exprimare într-o țară democratică.

Toate proiecțiile încep la ora 20:00, ușile se deschid la ora 19:30, iar locurile se ocupă în ordinea venirii. Intrarea este liberă. Vizitatorii majori și doritori primesc o bere cehă Budweiser Budvar din partea casei. Pentru mai multe informații despre filme și celelalte proiecte ale Centrului Ceh, îi puteți urmări pe Facebook și Instagram.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.