La Fontaine, Anjelica Huston & Şerban Foarţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-fontaine-anjelica-huston-si-kevin-bacon-8-iulie/

Într-o zi de 8 iulie se năşteau poetul, dramaturgul şi prozatorul francez Jean de La Fontaine, cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale, actriţa americană Anjelica Huston şi scriitorul român Şerban Foarţă.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2016

Jean de La Fontaine s-a impus în literatura universală prin fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc.

Fabulele lui La Fontaine au fost traduse în foarte multe limbi. Acest fapt a influențat dezvoltarea ulterioară a acestei specii literare, inclusiv a fabulei românești prin Ion Heliade-Rădulescu, Alexandru Donici, dar mai ales prin Grigore Alexandrescu.

Tot într-o zi de 8 iulie:

158: Data ultimei mențiuni epigrafice a Daciei Superior.

1497: Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigație din Europa spre Asia.

1868: A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare”.

1873: Poetul francez Paul Verlaine, încercând să-l ucidă pe amantul său, Arthur Rimbaud – un alt poet francez -, îi produce o rană gravă.

1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului american economic și financiar „Wall Street Journal”.

1901: În Franța, viteza automobilelor este limitată la 10 km/h.

1982: Tentativa de asasinat împotriva președintelui irakian Saddam Hussein în Dujail.

1994: Kim Jong-il începe să-și asume conducerea supremă a Coreei de Nord, la moartea tatălui său, Kim Il-sung.

S-au născut:

1621: Jean de La Fontaine, autor francez de fabule (d. 1695)

1831: John Styth Pemberton, farmacist englez care a inventat băutura Coca-Cola (d. 1888)

1838: Ferdinand von Zeppelin, inventator german (d. 1917)

1839: John D. Rockefeller, om de afaceri, filantrop american (d. 1937)

1892: Richard Aldington, scriitor englez (d. 1962)

Kevin Bacon

1933: Brândușa Zaița Silvestru, actriță româncă

1942: Șerban Foarță, poet și eseist român

1951: Anjelica Huston, actriță americană

1955: Mihaela Mitrache, actriță româncă de teatru și film (d. 2008)

1958: Kevin Bacon, regizor, actor și producător american

1961: Andrew Fletcher, muzician englez (Depeche Mode)

1962: Joan Osborne, cântăreață și compozitoare americană

1967: Hanno Hoffer, muzician de jazz

S-au stins din viaţă:

1956: Giovanni Papini, scriitor italian (n. 1881)

1962: Georges Bataille, scriitor francez (n. 1897)

1967: Vivien Leigh, actriță britanică (n. 1913)

1984: Brassaï, pictor francez (n. 1899)

 

Foto cu La Fontaine, Anjelica Huston şi Kevin Bacon

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.