La intersecția dintre pictură, sculptură și performance art
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-intersectia-dintre-pictura-sculptura-si-performance-art/

Duo show-ul „Stare de graţie. Betuker / Gaspar” deschide programul curatorial al Galeriei Sector 1 în 2020.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Galeria Sector 1 deschide programul curatorial al anului 2020 cu duo show-ul „Stare de grație. Betuker / Gaspar” al artiștilor Istvan Betuker, pictor, și Szilard Gaspar, sculptor, performance artist și boxer profesionist. Concepută ca o conversație între medii, expoziția își propune să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a celor doi artiști aflați pentru prima dată într-un dialog exclusiv.

Vernisajul va avea loc în prezența lui Istvan Betuker și a lui Szilard Gaspar, alături de curatorul Bogdan Iacob, în 30 ianuarie, de la ora 18:30 și va include un performance programat pentru ora 19:30. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie – 07 martie 2020.

Artistul Szilard Gaspar va fi asistat de Nicu Chiorean, boxer profesionist, la performance-ul Human Punch bag, ce va putea fi urmărit doar cu ocazia vernisajului din 30 ianuarie. Momentul va fi acompaniat de muzicianul Ionuț Postolache (percuție). Performance-ul este programat pentru ora 19:30, iar vernisajul va începe cu o oră mai devreme, la 18:30.

„Starea de grație poate fi descrisă ca o stare mentală similară transei”, spune Bogdan Iacob, curatorul expoziției Stare de grație. Betuker / Gaspar, „o stare a cuiva care este pe deplin imersat în activitatea pe care o desfășoară la un moment dat, de care este preocupat în așa măsură încât tot restul realității iese din câmpul său perceptiv. E o stare ce presupune angajare energică și concentrată într-o activitate pe care o simte ca fiind esențială și plină de sens, o dispoziție sufletească în care persoana implicată ajunge să se bucure, să se adâncească în ceea ce face până la pierderea temporară a noțiunii timpului, dar și a interesului pentru orice altceva.

„Stare de grație. Betuker / Gaspar” aduce împreună doi artiști pentru care a crea în maniere care presupun completă imersare în proces este esențial, deși abordările lor particulare sunt radical diferite: dacă Betuker Istvan își înrădăcinează arta într-o concentrată și personală utilizare a mediului picturii, Gaspar Szilard se folosește de experiența sa de boxer pentru a dinamiza utilizarea materialelor sculpturale. Se găsesc în expoziție medii artistice diverse, de la pictură la sculptură, de la fotografie la performance, în toate fiind întrupată artă care pare, înșelător, făcută fără mare efort și lipsită de sofisticare.

Sunt prezente teme artistice nepretențioase și genuri tradiționale, acompaniate de acțiuni simple, care însă conferă un dinamism aparte unor materiale clasice. O anumită spectaculozitate implauzibilă a simplității este ceea ce oferă în primul rând această alăturare artistică, dar și o reamintire că simplitatea, atunci când e vorba de arta bună (ca și de sport sau de meșteșug), este născută din rafinament  și că eleganța ei nu are nevoie să fie complicată, pentru a fi apreciată”, a declarat Bogdan Iacob.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.