La jumătatea TESZT-ului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jumatatea-teszt-ului/

Cea de-a zecea ediţie a festivalului TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, este în plină desfăşurare.

Un articol de Liliana Matei|25 Mai 2017

Deschiderea festivalului a avut loc în 21 mai, cu premiera spectacolului EXIT, în regia lui Schilling Árpád. „Spectacolul din deschidere ilustrează într-adevăr spiritul de bază al festivalului: spectacolul Exit, pus în scenă de Árpád Schilling a fost realizat printr-o cooperare româno-sârbă -maghiară. Actorii Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, Teatrului Național din Sombor, Serbia, precum și ai Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, organizatorul festivalului, au interpretat printr-un limbaj comun – teatral – spectacolul elaborat prin tehnica improvizațiilor dirijate, oglindind întocmai diferențele dintre noi, însă și soarta noastră comună. Conceptul de la care s-a plecat, sau principiul de bază, este extraordinar: limbajul comun identificat în ciuda diferențelor este garanţia unui destin mai bun pentru noi, lucru promovat de spectacol nu doar la nivel teoretic, ca operă de artă, ci și prin punerea în practică”, scrie despre spectacol Csaba Kutszegi.

Ziua de luni, a doua din festival, a debutat cu o discuție tematică despre responsabilitatea socială a creatorilor de teatru.

În fiecare zi din TESZT sunt programate câte trei spectacole. La ele se adaugă, în locuri diferite din oraș, pe parcursul mai multor zile, performance-uri pentru un singur spectator, cu atmosferă intimă și număr redus de spectatori – publicul a avut ocazia de a-i întâlni pe creatorii acestora în cea de-a doua discuție tematică găzduită de festival, care a avut loc miercuri dimineața și a dezbătut tema subiectivității și a perspectivei personale în teatru. Cele două discuții au fost transmise prin livestream și pot fi revăzute pe pagina de Facebook a festivalului.

Până în 28 mai inclusiv programul include spectacole din Gent, Budapesta, București, Amsterdam, Subotica și Ljubljana, iar cei interesați au ocazia de a-i întâlni pe creatori și de a dialoga cu aceștia la discuțiile de după spectacole. Miercuri a început workshopul condus de performerul bulgar Ivo Dimchev, atelier care se încadrează în programul educațional al festivalului. Dimchev va susține și concertul de închidere a festivalului, Songs from my Shows, care va avea loc duminică, 28 mai, în Sala Mare a Teatrului.

Cererea mare a impus reprezentații suplimentare, inclusiv la spectacolul De ziua lui Kálmán al Látókép Ensemble din Budapesta, în regia lui Hajdu Szabolcs. Se mai pot cumpăra bilete pentru prima reprezentație din De ziua lui Kálmán’s, programat vineri, 26 mai, ora 15.00, precum și pentru alte spectacole precum Situație cu brațul întins (Germania).

Pentru detalii referitoare la bilete, vă rugăm contactați casieria teatrului. Urmăriți-ne pe www.teszt.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Foto: Visuri comune, regie și interpretare: Maria Lucia Cruz Correia

 

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

Page 1 of 76912345...102030...Last »