La jumătatea TESZT-ului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jumatatea-teszt-ului/

Cea de-a zecea ediţie a festivalului TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, este în plină desfăşurare.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2017

Deschiderea festivalului a avut loc în 21 mai, cu premiera spectacolului EXIT, în regia lui Schilling Árpád. „Spectacolul din deschidere ilustrează într-adevăr spiritul de bază al festivalului: spectacolul Exit, pus în scenă de Árpád Schilling a fost realizat printr-o cooperare româno-sârbă -maghiară. Actorii Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, Teatrului Național din Sombor, Serbia, precum și ai Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, organizatorul festivalului, au interpretat printr-un limbaj comun – teatral – spectacolul elaborat prin tehnica improvizațiilor dirijate, oglindind întocmai diferențele dintre noi, însă și soarta noastră comună. Conceptul de la care s-a plecat, sau principiul de bază, este extraordinar: limbajul comun identificat în ciuda diferențelor este garanţia unui destin mai bun pentru noi, lucru promovat de spectacol nu doar la nivel teoretic, ca operă de artă, ci și prin punerea în practică”, scrie despre spectacol Csaba Kutszegi.

Ziua de luni, a doua din festival, a debutat cu o discuție tematică despre responsabilitatea socială a creatorilor de teatru.

În fiecare zi din TESZT sunt programate câte trei spectacole. La ele se adaugă, în locuri diferite din oraș, pe parcursul mai multor zile, performance-uri pentru un singur spectator, cu atmosferă intimă și număr redus de spectatori – publicul a avut ocazia de a-i întâlni pe creatorii acestora în cea de-a doua discuție tematică găzduită de festival, care a avut loc miercuri dimineața și a dezbătut tema subiectivității și a perspectivei personale în teatru. Cele două discuții au fost transmise prin livestream și pot fi revăzute pe pagina de Facebook a festivalului.

Până în 28 mai inclusiv programul include spectacole din Gent, Budapesta, București, Amsterdam, Subotica și Ljubljana, iar cei interesați au ocazia de a-i întâlni pe creatori și de a dialoga cu aceștia la discuțiile de după spectacole. Miercuri a început workshopul condus de performerul bulgar Ivo Dimchev, atelier care se încadrează în programul educațional al festivalului. Dimchev va susține și concertul de închidere a festivalului, Songs from my Shows, care va avea loc duminică, 28 mai, în Sala Mare a Teatrului.

Cererea mare a impus reprezentații suplimentare, inclusiv la spectacolul De ziua lui Kálmán al Látókép Ensemble din Budapesta, în regia lui Hajdu Szabolcs. Se mai pot cumpăra bilete pentru prima reprezentație din De ziua lui Kálmán’s, programat vineri, 26 mai, ora 15.00, precum și pentru alte spectacole precum Situație cu brațul întins (Germania).

Pentru detalii referitoare la bilete, vă rugăm contactați casieria teatrului. Urmăriți-ne pe www.teszt.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Foto: Visuri comune, regie și interpretare: Maria Lucia Cruz Correia

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.