„La moara cu noroc” VS „Orizont”, la Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moara-cu-noroc-vs-orizont-la-muzeul-taranului/

Bucureştenii sunt aşteptaţi luni 1 Februarie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea la o proiecţie eveniment cu cele două lungmetraje adaptate după nuvela lui Ioan Slavici, “Moara cu noroc”.Este vorba despre pelicula “La moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu, dar şi cel mai nou film regizat de Marian Crişan ,“Orizont”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2016

Evenimentul, organizat de ROVA FILM cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Filme dar și al Muzelui Țăranului Român, se va desfășura în prezența actorilor Ioana Bulcă și Constantin Codrescu (protagoniștii ecranizării din 1955) și Rodica Lazăr și András Hatházi (actorii din “Orizont”), dar și a regizorului Marian Crișan.

Intrarea la cele două proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

“Filmul “Orizont” al lui Marian Crișan e mai mult decît o performanță personală a autorului, e un nou început pentru cinematografia română însăși, pe una din cele două coordonate considerate tradițional prin excelență reprezentative: filmul istoric sau de epocă și ecranizările/adaptările din literatura clasică”, declară criticul de film Valerian Sava.

“Marian Crișan „schimbă totul”, atît față de proza din setul fondator al literaturii române, cît și față de filmul la rîndu-i întemeietor de școală, turnat de Victor Iliu sub titlul “La moara cu noroc”, începînd cu mutarea acțiunii în zilele noastre și terminînd cu finalul să-i zecem “antimioritic”: protagonistul nu așteaptă resemnat împlinirea soartei, ci îl ucide pe răufăcător. (…)

Iar dacă Marian Crișan e retroactiv un “challenger” redutabil al lui Victor Iliu, imagistica lui Oleg Mutu concurează eminențele unui Ovidiu Gologan, în timp ce András Hathási, Zsolt Bogdán, Rodica Lazăr și Valeriu Andriuță mă fac să retrăiesc emoțiile de acum exact șaizeci de ani, cînd asistam la filmările de lîngă Brașov, cu uluitoarea „schimbare la față” adusă în iconografia momentului de Constantin Codrescu, Geo Barton, Ioana Bulcă și Colea Răutu” mai spune Valerian Sava.

“Orizont” va avea premiera pe 12 Februarie în cinematografe.

Foto: La moara cu noroc, Orizont – colaj, facebook

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »