La moartea lui Ioan Gyuri Pascu
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-lui-ioan-gyuri-pascu/

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuşi” – Dorel Vişan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (…)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” – George Ivaşcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2016

Ioan Gyuri Pascu a fost un artist care semăna numai cu el însuși, a declarat, pentru Agerpres actorul Dorel Vișan.

Îmi plăcea ce făcea. Un artist care semăna numai cu el însuși. Vreau să spun că în perioada pe care a trăit-o pe acest pământ a făcut mai mult decât mulți artiști. A fost un băiat nemaipomenit, păcat că asemenea oameni dispar și nu prea vine altceva în urma lor. – Dorel Vișan.

Vişan a mai spus că Gyuri Pascu a fost „un artist multilateral”, care avea o voce frumoasă și care „era preocupat să găsească melodii frumoase”.

Cântărețul și actorul Tudor Chirilă a declarat, la rândul său, că îi datorează lui Ioan Gyuri Pascu lansarea în muzică, acesta fiind primul producător care a crezut în formația Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul disc al trupei.

Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul nostru disc — Nu am chef azi. Cred că bunul simț, modestia exagerată și un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. – Tudor Chirilă.

Monica Anghel

Monica Anghel

Cantautorul Mircea Vintilă consideră că moartea actorului Ioan Gyuri Pascu lasă un mare gol și spune că nici nu mai este cineva ca el.

De multe ori. De foarte multe ori. Și pe la Izvorul Mureșului, și pe la Poiana Brașov și pe la Pârâul Rece. Lasă un mare gol. Nici nu mai e cineva ca el. – Mircea Vintilă

Ioan Gyuri Pascu era o personalitate complexă, cu largi disponibilități și multe calități, spune actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București.

E cumplit. La vârsta lui… O personalitate artistică cu atâtea disponibilități, cu atâtea calități — compozitor, cântăreț, umorist. Ce aborda putea să facă cu atâta talent. E regretabil. (…) Nu am lucrat cu el, dar asta nu înseamnă că nu am remarcat apariția acestui talent după 1989. –  Alexandru Arșinel.

Monica Anghel, fosta sa colegă din grupul Divertis, a mărturisit că Ioan Gyuri Pascu a fost un om foarte sensibil cu un suflet de copil

Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil, avea nevoie de multă dragoste, de oameni sinceri și deschiși lângă el, cărora să le ofere și el dragostea lui, dar să și primească. Era un om foarte sensibil. Dumnezeu să-l odihnească. – Monica Anghel.

A mai plecat un prieten spre Ceruri, a scris pe pagina sa de facebook, actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, pe Facebook.

A mai plecat un prieten spre Ceruri. A mai plecat un om cu suflet mare, un actor talentat care a dăruit atâta veselie tuturor celor care l-au urmărit. Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace. – George Ivașcu

Foto:  Ioan Gyuri Pascu – facebook

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

03
/03
/15

Miercuri, 4 Martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach.

27
/02
/15

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.

27
/02
/15

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, va susţine un concert extraordinar.

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.