La moartea lui Ioan Gyuri Pascu
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-lui-ioan-gyuri-pascu/

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuşi” – Dorel Vişan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (…)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” – George Ivaşcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2016

Ioan Gyuri Pascu a fost un artist care semăna numai cu el însuși, a declarat, pentru Agerpres actorul Dorel Vișan.

Îmi plăcea ce făcea. Un artist care semăna numai cu el însuși. Vreau să spun că în perioada pe care a trăit-o pe acest pământ a făcut mai mult decât mulți artiști. A fost un băiat nemaipomenit, păcat că asemenea oameni dispar și nu prea vine altceva în urma lor. – Dorel Vișan.

Vişan a mai spus că Gyuri Pascu a fost „un artist multilateral”, care avea o voce frumoasă și care „era preocupat să găsească melodii frumoase”.

Cântărețul și actorul Tudor Chirilă a declarat, la rândul său, că îi datorează lui Ioan Gyuri Pascu lansarea în muzică, acesta fiind primul producător care a crezut în formația Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul disc al trupei.

Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul nostru disc — Nu am chef azi. Cred că bunul simț, modestia exagerată și un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. – Tudor Chirilă.

Monica Anghel

Monica Anghel

Cantautorul Mircea Vintilă consideră că moartea actorului Ioan Gyuri Pascu lasă un mare gol și spune că nici nu mai este cineva ca el.

De multe ori. De foarte multe ori. Și pe la Izvorul Mureșului, și pe la Poiana Brașov și pe la Pârâul Rece. Lasă un mare gol. Nici nu mai e cineva ca el. – Mircea Vintilă

Ioan Gyuri Pascu era o personalitate complexă, cu largi disponibilități și multe calități, spune actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București.

E cumplit. La vârsta lui… O personalitate artistică cu atâtea disponibilități, cu atâtea calități — compozitor, cântăreț, umorist. Ce aborda putea să facă cu atâta talent. E regretabil. (…) Nu am lucrat cu el, dar asta nu înseamnă că nu am remarcat apariția acestui talent după 1989. –  Alexandru Arșinel.

Monica Anghel, fosta sa colegă din grupul Divertis, a mărturisit că Ioan Gyuri Pascu a fost un om foarte sensibil cu un suflet de copil

Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil, avea nevoie de multă dragoste, de oameni sinceri și deschiși lângă el, cărora să le ofere și el dragostea lui, dar să și primească. Era un om foarte sensibil. Dumnezeu să-l odihnească. – Monica Anghel.

A mai plecat un prieten spre Ceruri, a scris pe pagina sa de facebook, actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, pe Facebook.

A mai plecat un prieten spre Ceruri. A mai plecat un om cu suflet mare, un actor talentat care a dăruit atâta veselie tuturor celor care l-au urmărit. Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace. – George Ivașcu

Foto:  Ioan Gyuri Pascu – facebook

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.