La moartea Olgăi Tudorache…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-olgai-tudorache/

Personalităţi din lumea culturală românească au transmis mesaje emoţionante la moartea actriţei Olga Tudorache,. „Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulţumesc. Dumnezeu să vă ţină sufletul în palma Lui!”, a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. „În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunţat, la rândul său, directorul acestei instituţii, George Ivaşcu.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2017

Actorul Florin Piersic își aduce aminte de Olga Tudorache cu plăcere și cu emoție și spune că simte, la moartea acesteia, o picătură de otravă în inimă.

Atât era de legată de profesia, de actorii care se produc pe scenele românești, era omul care aparent părea dur, dar de fapt avea o inimă mare….Bineînțeles că am văzut-o în multe spectacole și, când am aflat dimineață că a plecat dintre noi, am simțit, așa, un fel de ‘picătură de otravă’, o picătură de otravă în inima mea, care întotdeauna îi aparținea. Cei care mă citiți acum probabil că înțelegeți ce senzație și ce curent m-a cuprins pe mine știind-o nu numai ca artistă, ci și ca vecină de bloc. Ne vedeam destul de rar, dar când ne vedeam era o atmosferă, un fel de adiere de prietenie, de bunătate, de înțelegere, de…. Știa absolut tot.  Dumnezeu s-o odihnească. – Florin Piersic

Carmen Tănase i-a mulțumit Olgăi Tudorache „pentru tot”. „Acum e liniște, Regina mea mamă! Vă mulțumesc pentru tot!”, a scris actrița.olga tudorache

Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea! – Florin Călinescu.

Actorul Bacs Miklos, directorul Galei Tânărului Actor — HOP, a scris: „How fragile we are… Zbor lin, Doamna Olga…”.

„Mă uit pe wall și nu știu cum să mă comport. Doamna Olga chiar a murit. Sunt mâhnit, dar și fericit că am fost o clipă alături de domnia sa. Că a murit? Toți o să murim odată și odată. Dar că a trăit, trebuie să-i mulțumesc Lui Dumnezeu! În continuare nu știu cum să mă comport”, a scris Tache Florescu.

În ciuda aparențelor de om dur, de persoană care te rade, Olga Tudorache era un om extrem de vulnerabil. Ea pe dedesubt era un om foarte bun, foarte generos, o actriță foarte generoasă. Se întâmplă destul de rar să ai pe scenă un partener care să te protejeze, să-ți menajeze și jocul tău de scenă, or Olga era unul dintre profesorii care îi învățau pe studenți să fie generoși pe scenă, respectuoși pe scenă. Jocul alături de domnia ei era o oportunitate să furi meserie de la ea. Pe toți îi învăța cât de importantă este disciplina în această profesie, cât de important este să-ți respecți partenerul –  Dorina Lazăr.

„Drum lin către stele, Doamna Olga Tudorache…”, a transmis și actrița Mihaela Teleoacă.

Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulțumesc. olga tudoracheDumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui! – Oana Pellea

Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala „Olga Tudorache”

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivașcu, a deplâns moartea marii actrițe Olga Tudorache și a anunțat că instituția de cultură pe care o conduce va omagia personalitatea acesteia, Sala Mare urmând să-i poarte numele. El a amintit că Olga Tudorache a urcat ultima oară pe scenă într-un spectacol la Teatrul Metropolis.

Olga Tudorache a fost una dintre actrițele care avea o asemenea încărcătură încât tăcerea ei vorbea și, din păcate, astăzi, tăcerea ei este gravă, e dură, e tristă. Am cunoscut-o foarte bine. A jucat la Teatrul Metropolis ‘Pește cu mazăre’. A fost ultimul spectacol pe care l-a jucat și în onoarea domniei sale m-am decis ca Sala Mare să se numească Sala ‘Olga Tudorache’. Voi face asta cât de curând, nu știu să spun cu exactitate când, fiindcă în momentul acesta încerc să mă dezmeticesc și eu după informația asta, dar omagierea domniei sale va fi cât de curând. – George Ivașcu

Actrița Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Foto: Olga Tudorache – facebook

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

La început a fost mânăstirea. Se spune că numele aminteşte de „cotrocire”, adică, acoperire, adăpostire ce i-ar fi fost grabnic necesară lui Şerban Vodă Cantacuzino. De ce? Pentru că se ferea din calea duşmanului său politic Duca vodă, căruia, în plus, îi pusese şi coarne.

14
/03
/16

BUCUREŞTIUL DE TOTDEAUNA Grecii sunt prezenţi la Bucureşti încă de la atestarea documentară a oraşului (1459). Sunt întreprinzători, negustori iscusiţi, oameni ce se fac repede utili. Căderea Constantinopolului, întâmplată în 1453,  înseamnă prăbuşirea Imperiului bizantin şi în acelaşi timp un exod al grecilor. Ţările române sunt un loc predilect iar capitalele lor, Bucureşti şi Iaşi, găzduiesc un număr sporit de la an la an.

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983

06
/03
/16

Basmele au un sâmbure de adevăr? În cazul lui Pake Protopopescu se pare că da. Licenţiat în Drept de la Paris (cu o teză despre Acţiunile cauzate de frică!), acest băiat de preot bucureştean ajunge primar şi îşi ia funcţia în serios.

04
/03
/16

ACTRIȚA DE LA PAGINA 1 Marcela Rusu, născută la Galaţi în 1926, a fost o femeie frumoasă şi iubită, care a ştiut ce a vrut de la viaţă. A cunoscut fericirea şi opusul ei, iar pe scenă a avut momente de succes. A fost căsătorită de trei ori, n-a avut copii, dar şi-a îndeplinit rolul de mamă - povestea prin interviuri - crescând doi nepoţi şi nişte câini pe care i-a botezat de fiecare dată „Gâlcă”, indiferent de generaţie. 

02
/03
/16

“Eu am rimat întotdeauna cu Teatrul «L.S. Bulandra» din Bucureşti”, îi plăcea Rodicăi Tapalagă să spună adesea. A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”. Este actriţa care se simțea feminină, iubită, frumoasă, puternică, atunci când era pe scenă.

28
/02
/16

Oraş al bucuriei, dar şi al nestatorniciei, Bucureştiul nu are un nume de stradă mai vechi de o sută de ani – cu excepţia Podului Mogoşoaii, croit la 1690 de vodă Brâncoveanu. „Uliţa mare”, „Podul de pământ”, „Piaţa puşcăriei”, „pe lacul Bulăndroiului” au fost, până în sec. XIX, repere suficiente pentru ca lumea să circule într-o urbe căreia un francez răutăcios i-a găsit etimologia numelui: Bucureşti, boue qui reste, adică noroi care rămâne.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

21
/02
/16

Testamentele dovedesc respect pentru proprietate dar relevă şi firea omului. De aceea, se transformă în adevărate profile sociale. Am ales patru testamente ale unor bucureşteni, doar destinaţia unuia mai poate fi zărită azi în oraş. Două au fost distruse parţial de comunişti. Unul a rămas de o factură mai specială pentru că grădina lui Dumnezeu e mare.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

19
/02
/16

"Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost." - Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

18
/02
/16

Constantin Brâncuşi şi-a petrecut o bună parte din viaţă la Paris. În 1928, Nicolae Titulescu primea, pe malul Senei, o „lecție de Brâncuși”. Genialul sculptor s-a născut într-o zi de 19 februarie (1876), la Hobiţa, în județul Gorj.