La moartea Olgăi Tudorache…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-olgai-tudorache/

Personalităţi din lumea culturală românească au transmis mesaje emoţionante la moartea actriţei Olga Tudorache,. „Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulţumesc. Dumnezeu să vă ţină sufletul în palma Lui!”, a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. „În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunţat, la rândul său, directorul acestei instituţii, George Ivaşcu.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2017

Actorul Florin Piersic își aduce aminte de Olga Tudorache cu plăcere și cu emoție și spune că simte, la moartea acesteia, o picătură de otravă în inimă.

Atât era de legată de profesia, de actorii care se produc pe scenele românești, era omul care aparent părea dur, dar de fapt avea o inimă mare….Bineînțeles că am văzut-o în multe spectacole și, când am aflat dimineață că a plecat dintre noi, am simțit, așa, un fel de ‘picătură de otravă’, o picătură de otravă în inima mea, care întotdeauna îi aparținea. Cei care mă citiți acum probabil că înțelegeți ce senzație și ce curent m-a cuprins pe mine știind-o nu numai ca artistă, ci și ca vecină de bloc. Ne vedeam destul de rar, dar când ne vedeam era o atmosferă, un fel de adiere de prietenie, de bunătate, de înțelegere, de…. Știa absolut tot.  Dumnezeu s-o odihnească. – Florin Piersic

Carmen Tănase i-a mulțumit Olgăi Tudorache „pentru tot”. „Acum e liniște, Regina mea mamă! Vă mulțumesc pentru tot!”, a scris actrița.olga tudorache

Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea! – Florin Călinescu.

Actorul Bacs Miklos, directorul Galei Tânărului Actor — HOP, a scris: „How fragile we are… Zbor lin, Doamna Olga…”.

„Mă uit pe wall și nu știu cum să mă comport. Doamna Olga chiar a murit. Sunt mâhnit, dar și fericit că am fost o clipă alături de domnia sa. Că a murit? Toți o să murim odată și odată. Dar că a trăit, trebuie să-i mulțumesc Lui Dumnezeu! În continuare nu știu cum să mă comport”, a scris Tache Florescu.

În ciuda aparențelor de om dur, de persoană care te rade, Olga Tudorache era un om extrem de vulnerabil. Ea pe dedesubt era un om foarte bun, foarte generos, o actriță foarte generoasă. Se întâmplă destul de rar să ai pe scenă un partener care să te protejeze, să-ți menajeze și jocul tău de scenă, or Olga era unul dintre profesorii care îi învățau pe studenți să fie generoși pe scenă, respectuoși pe scenă. Jocul alături de domnia ei era o oportunitate să furi meserie de la ea. Pe toți îi învăța cât de importantă este disciplina în această profesie, cât de important este să-ți respecți partenerul –  Dorina Lazăr.

„Drum lin către stele, Doamna Olga Tudorache…”, a transmis și actrița Mihaela Teleoacă.

Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulțumesc. olga tudoracheDumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui! – Oana Pellea

Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala „Olga Tudorache”

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivașcu, a deplâns moartea marii actrițe Olga Tudorache și a anunțat că instituția de cultură pe care o conduce va omagia personalitatea acesteia, Sala Mare urmând să-i poarte numele. El a amintit că Olga Tudorache a urcat ultima oară pe scenă într-un spectacol la Teatrul Metropolis.

Olga Tudorache a fost una dintre actrițele care avea o asemenea încărcătură încât tăcerea ei vorbea și, din păcate, astăzi, tăcerea ei este gravă, e dură, e tristă. Am cunoscut-o foarte bine. A jucat la Teatrul Metropolis ‘Pește cu mazăre’. A fost ultimul spectacol pe care l-a jucat și în onoarea domniei sale m-am decis ca Sala Mare să se numească Sala ‘Olga Tudorache’. Voi face asta cât de curând, nu știu să spun cu exactitate când, fiindcă în momentul acesta încerc să mă dezmeticesc și eu după informația asta, dar omagierea domniei sale va fi cât de curând. – George Ivașcu

Actrița Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Foto: Olga Tudorache – facebook

27
/11
/20

OAMENII MUZICII „A muntagna”, „muntele”, este numele dat de localnici Etnei, vulcanul ce domină Catania. Un munte de frumusețe și emoție a fost și Bellini în peisajul istoriei muzicii, chiar dacă nu a creat extrem de multe lucrări și a murit la nici 34 de ani. Sicilianul blond cu ochi albaștri a rămas unul din cei trei zei absoluți ai Bel canto-ului, alături de Rossini și Donizetti.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

08
/11
/20

„Înainte de orice vilegiatură și sportivitate, bucureștenii vor câștiga să vadă Bucureștii, care în fiece răspântie sunt alții și la fiece zece metri păstrează pentru călător o surpriză o bijuterie și o recompensă”. Așa scria Tudor Arghezi în „Cu bastonul prin București”.

29
/09
/20

Acum când, în alte vremuri, am fi fost în plină redeschidere de stagiuni teatrale, vă propunem câteva gânduri despre bucuriile teatrului și de teatrul vieții prin vorbele lăsate de unii dintre oamenii cei mai minunați ai teatrului românesc, plecați din păcate dintre noi: Ștefan Bănică, Radu Beligan, Cătălina Buzoianu, Ștefan Iordache, Marin Moraru și Olga Tudorache.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.