La mulţi ani, Adrian Văncică – ”Celentano”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-adrian-vancica-celentano/

În ultima perioadă Adrian Văncică este recunoscut pe stradă pentru rolul său din serialul de televiziune „Las Fierbinţi”, unde îl întruchipează, cu mare autenticitate, pe Celentano, un beţiv simpatic, un fel de Cetăţean turmentat al zilelelor noastre.

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2014

În ultima perioadă Adrian Văncică este recunoscut pe stradă pentru rolul său din serialul de televiziune „Las Fierbinți”, unde îl întruchipează, cu mare autenticitate, pe Celentano, un bețiv simpatic, un fel de Cetățean turmentat al zilelelor noastre.

Ceea ce, probabil, publicul nu ştie este faptul că actorul Teatrului Nottara, a cărui zi de naștere o sărbătorim astăzi, 18 martie, a avut, în completarea talentului cu care este înzestrat, un traseu norocos, dar şi plin de trudă.

După studiile de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, a jucat la Studioul Casandra, un loc ce a avut întotdeauna o aură specială pentru actorii proaspăt-absolvenți.

Acolo a fost protagonist într-un spectacol adaptat după „Micii burghezi” de Maxim Gorki și a interpretat roluri precum Hoțul din

„I love you, America” de J. Clay sau personajele arhetipale Setilă și Craiul, în „Harap-Alb” de Ion Creangă.

Talentul l-a îndrumat iniţial către Teatrul de Comedie, unde a fost Chiriac din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale. La Teatrul Evreiesc de Stat l-a întruchipat pe Fillipo din piesa lui Matei Vișniec, „Angajare de clovn”.

Regizorul Mihai Măniuțiu l-a distribuit în rolul lui Lucentio, din „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, spectacol montat la Teatrul Bulandra.

În 2003 a jucat primul său rol la Teatrul Nottara: prințul Anatol Kuraghin, în adaptarea romanului „Război și pace”, de Lev Tolstoi.

Au urmat partiturile scenice de succes din „Hangița” de Carlo Goldoni, în regia lui Tino Geirun și „Scandal la operă” de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor.

Adrian

Adrian Văncică s-a făcut remarcat in productiile Teatrului Nottara

În spectacolul „39 de trepte”, o comedie după un film de Alfred Hitchcock, tot în regia lui Petre Bokor, datorită celor peste zece personaje diferite, pe care le conturează cu inventivitate, Adrian Văncică se aseamănă unui  om-orchestră.

A jucat, de asemenea, în filme cunoscute și apreciate precum: „Hârtia va fi albastră”, „Amintiri din epoca de aur 1”, „Boogie” sau „Marți, după Crăciun”.

Umorul și spontaneitatea i-au oferit posibilitatea să abordeze, cu aceeaşi priză la public, şi stilul stand-up comedy.

Este un optimist, care a învățat de la profesorii săi că profesia de actor depinde nu doar de talent, ci şi de noroc, voință şi multă muncă. Adrian Văncică rămâne totuși un visător.

Într-un interviu, la întrebarea ce ar face dacă ar fi Moș Crăciun, răspunsul a fost amuzant, însă plin de poezie: „M-aș plimba cu sania printre stele, până ar înnebuni renii.”

Foto Adrian Văncică  – Nottara

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.