La mulți ani, Alexandru Dabija!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-alexandru-dabija/

Născut în 1955, la Piatra Neamţ, regizorul Alexandru Dabija împlineşte pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

Un articol de Liliana Matei|7 februarie 2020

„Pentru mine important este lucrul cu actorul. Pentru asta sunt cunoscut, pentru asta mi s-a dus buhul. Şi atunci, foarte importantă este distribuţia, foarte importantă pentru adecvarea actorului la rol. Şi după aceea, importantă este chimia aceea specială care se întâmplă între actor şi regizor şi care este, poate, cea mai spectaculoasă parte ascunsă a unui spectacol. Ceva din seducţia asta reciprocă pe care noi o exersăm, zilnic, timp de o lună şi jumătate-două, [îmi doresc] să treacă după aia în spectacol, între actor şi public” – Alexandru Dabija

Spectacolul montat la Teatrul Nottara în anul 1992 a rămas în memoria spectatorilor un reper pentru comedia de bună calitate. Alexandru Dabija a folosit piesa lui Molière ca pe un pretext pentru întoarcearea la matca originară a personajului principal –  Scapino – commedia dell’arte.

În distribuție: Horaţiu Mălăele, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu,George Alexandru, Valeriu Preda, Mircea Jida, Victoria Cociaş, Anca Băjenaru, Camelia Zorlescu

Am fost fascinat de Horațiu din secunda în care l-am văzut jucînd pe scena Casandrei. El termina Institutul, eu îl începeam. Ajungînd apoi regizor la Nottara, unde el era deja mare actor, nu mi-am dorit decît să lucrăm împreună un spectacol. Scapino a fost și este, după cum o arată înregistrarea, un spectacol de echipă în care echipa – echipă în care mă includ – se bucura prima de jocul lui Horațiu. Faptul că Televiziunea publică redifuzează spectacolul nostru nu înseamnă doar recunoașterea unor merite sau gîdilarea unor nostalgii, înseamnă o reverență făcută teatrului și unui mare actor. Mă bucur și de faptul – astăzi de necrezut! – că înregistrarea a fost făcută pe viu, la spectacol. Așa putem vedea și bucuria publicului, putem vedea cum e să faci teatru popular” – Alexandru Dabija

Scapino

Regia TV: Domniţa Munteanu

Scenografia: Sică Rusescu

Adaptarea și regia: Alexandru Dabija

Program de difuzare:

Vineri, 7 februarie, ora 23.00* – ora României, TVR Internațional

Sâmbătă, 8 februarie, ora 11.00*, TVR Moldova

Duminică, 9 februarie, ora 20.00*, TVR 3

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.