La multi ani Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-angela-similea-mirabela-dauer-si-margareta-paslaru-2/

Astăzi le sărbătorim pe trei dintre cele mai valoroase cântăreţe de muzică uşoară din România: Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru.

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2018

Angela Similea, Mirabela Dauer și Margareta Pâslaru s-au născut în aceeași zi, 9 iulie, și sub aceeași stea norocoasă, care le-a desenat o carieră fără egal, transformându-le în adevărate legende ale muzicii ușoare românești.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer este un nume în muzica românească ce nu mai are nevoie de vreo prezentare. Printre cele mai iubite piese ale Mirabelei se numără: „Ce-mi place mie”, „La primăvară” (Iuliu Merca), „Ești visul meu”, „Taina nopții”, „De ce nu-mi spui că mă iubești”, „Te-aștept să vii”, „Bine-ai venit, iubire”, „Eu cred în dragoste”, „Mulțumesc iubită mamă”, „Frunza mea albastră”, „Stai lângă fruntea mea”, „Morărița”.

Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru este cântăreaţă şi compozitoare de muzică uşoară şi muzică populară, compozitoare şi textieră, actriţă de teatru şi film. A ocupat primul loc în clasamentul de popularitate timp de 72 de luni la rând.

Artista  a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer. Prima apariție în public, la vârsta de 4 ani și jumătate, a avut loc pe scena Operei în rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini.

Ca actriță, Margareta Pâslaru a jucat în numeroase filme, dintre care amintim: ”Fumatul strict oprit” (1961), ”Omul din umbră la soare” (1964), ”Mens sana in corpore sano” (1965), ”Împușcături pe portativ” (1967), ”BD la munte și la mare”, interpretă vocală „La Marea Neagră” (1971), ”Veronica” (1972), ”Veronica se întoarce” (1973), ”Expresul de Buftea” (1979), ”Moartea domnului Lăzărescu” (2005).

Angela Similea

Angela Similea, una dintre cele mai îndrăgite, frumoase și elegante cântărețe autohtone din anii ’70 – ’80, s-a îndrăgostit de muzică în copilărie după ce a ascultat-o, la un concert, pe Maria Tănase.

Primul succes l-a obținut în 1970, la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, când a obținut Cerbul de Argint. Un an mai târziu, Angela Similea lansa șlagărul lui George Grigoriu, ”Amurgul”, cu care va obține premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia.

Au urmat  un loc 2, în 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, cu melodia ”Tu ești primăvara mea” de Florin Bogardo și premiul I la Festivalul Mamaia, în 1977,  pentru ”Un albastru infinit”, piesă compusă de Marcel Dragomir.

De-a lungul carierei a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari și mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Marian Nistor, Florin Bogardo, Adrian Enescu, George Grigoriu.

Melodia „Să mori de dragoste rănită”, compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată „melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

Foto: Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru – facebook

04
/01
/14

Lia Bugnar, actriţă, regizoare şi scriitoare, împlineşte astăzi 45 de ani. Marcela Moţoc Augessy publică un text-cadou, chiar de ziua ei, în Ziarul Metropolis.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

18
/10
/13

Teodora Stanciu este o figură care ți se lipește de suflet prin farmecul și energia pe care le transmite. Aceeași forță se regăsește și în rolurile pe care le-a avut până acum, indiferent că este vorba despre un one woman show (,,Parfum de viață”) sau despre un rol episodic (,,Casa Zoikăi”).