Angela Similea, Mirabela Dauer si Margareta Paslaru, la multi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-angela-similea-mirabela-dauer-si-margareta-paslaru/

Ştiaţi că într-o zi de 9 iulie s-au născut trei dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară din România – Angela Similea (69 de ani), Mirabela Dauer (68 de ani) şi Margareta Pâslaru (72 de ani)?

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2015

Conform unui sondaj CURS realizat în 2009, Angela Similea este interpreta de muzică uşoară pe care românii o apreciază cel mai mult pentru ceea ce a realizat în ultimii 20 de ani.

Angela Similea s-a născut pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. A dorit să urmeze Facultatea de Medicină, însă, s-a răzgândit după un concert al Mariei Tănase. La vârsta de 3 ani avea să ţină primele reprezentaţii în… tramvai. Deşi era timidă, iubea să cânte când era înconjurată de oameni.

În timpul liceului, a fost îndrumată de către profesorul de muzică Marin Teofil către compozitorul George Grigoriu. Acesta a dat-o pe mâna Floricăi Orascu, care mai lucraseră cu mulţi alţi interpreţi din aceeaşi generatie precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu şi Olimpia Panciu.

În scurt timp, vocea Angelei Similea se va maturiza şi vor urma numeroase premii, printre care Cerbul de Argint (1970) sau premiul I la Festivalul Mamaia (1977) pentru melodia Un albastru infinit. Melodia Să mori de dragoste rănită a fost declarată „melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

Tot într-o zi de 9 iulie

1595: Astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea „Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

1810: Napoleon anexează Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez.

1816: Argentina își declară independența față de Spania.

1877: S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

1922: Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timișoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

1941: În Transilvania de Nord, atribuită Ungariei fasciste prin Dictatul de la Viena, încep a fi organizate, de către autoritățile maghiare, detașamente de muncă formate din români.

S-au născut:

1900: Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (d. 1988)

1943: Margareta Pâslaru, cântăreață română, realizatoare de emisiuni radio și TV

1946: Angela Similea, cântăreață română

1946: Bon Scott, vocalist în formația australiană AC/DC

Tom Hanks, 58 de ani

Tom Hanks, 58 de ani

1947: Mirabela Dauer, cântăreață română

1956: Tom Hanks, actor american

1957: Kelly McGillis, actriță americană

1964: Courtney Love, actriță americană

1968: Daniel Iordachioaie, cântăreț român

S-au stins din viaţă:

1441: Jan van Eyck, pictor flamand (n. 1390)

1797: Edmund Burke, filosof și om de stat englez (n. 1729)

1932: King Camp Gillette, inventator american (n. 1885)

1988: Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (n. 1900)

2002: Rod Steiger, actor american.

Foto cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru şi Tom Hanks – wikipedia, cinemagia, facebook

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.