La Mulţi Ani, Cristian Sofron!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-cristian-sofron/

Actorul Cristian Şofron, care joacă de peste 30 de ani pe scena Teatrului Nottara, împlineşte, astăzi, 56 de ani.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2014

Cristian Sofron a debutat în emisiuni pentru copii, la radio și televiziunea publică, pe când avea doar 7 ani!

La 12 ani apare pentru prima oară în spectacole de teatru profesionist, la Teatrul Nottara: O lună la țară de Ivan Sergheevici Turgheniev, regia George Rafael (1970) în rolul lui Kolea, și în montarea lui Dan Nasta, Și eu am fost în Arcadia de Horia Lovinescu (1971).

În anul 1971, la numai 13 ani, apare în distribuția filmului Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, în regia lui Sergiu Nicolaescu, după ecranizarea nuvelei Întoarcerea lui Ipu, de Titus Popovici.

Cristian Şofron a jucat în peste 30 de producții cinematografice, filme artistice şi seriale de televiziune, dintre care amintim: Doi ani de vacanță, Pirații din Pacific, Insula comorilor.

Cristian Sofron

Alături de George Alexandru, în „Opera de trei parale”

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1983, Cristian Șofron a fost repartizat la Teatrul de Stat din Oradea, unde, timp de doi ani, a jucat în patru spectacole, printre care și cenzurata, ulterior interzisă, montare scenică a lui Alexandru Darie, Jolly Joker de Tudor Popescu (în rolul lui Mincu).

“ Una dintre problemele actorului şi poate chiar a mişcării teatrale din România este că ţi se cere să faci lucruri pe care le-ai mai făcut, să treci pe cărări deja bătătorite. Aceasta în ciuda faptului că, după cum ştim cu toţii, exatraordinar în această meserie este tocmai acea căutare prin care încerci să te descoperi de fiecare dată cu fiecare personaj.” – CRISTIAN ŞOFRON

Din anul 1986 este actor al Teatrului Nottara

În cei aproape 30 de ani petrecuţi pe această scenă, publicul a putut să-l vadă în numeroase spectacole,dintre care amintim doar cteva: Henric al IV-lea de Luigi Pirandello (1990), Puricele de Georges Feydeau (1993), Cerere în căsătorie de A.P.Cehov (1997), Căsătoria de N.V.Gogol (1998), Titanic vals de Tudor Mușatescu (2002) sau Mult zgomot pentru nimic de W. Shakespeare (2013).

Cu ocazia zilei de naștere, colegii de scenă îi transmit un mesaj de felicitare. ”Îi urăm să aibă mulți ani înainte pe scenă, să joace cu aceeași agilitate, să se bucure de reușita rolurilor și de împlinirile vieții”.

Foto: Cristian Sofron – Cinemagia