La mulţi ani, Dorina Lazăr!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-dorina-lazar/

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2018

„Mereu m-am străduit să fiu un om drept. Nu ştiu dacă am reușit dar rugămintea mea către Dumnezeu asta ar fi. Să pot să fac două lucruri pe care le-am învățat de la soacra mea: să nu aduc lacrimi pe obrazul altuia și să ajut în momentul în care un om are nevoie de asta, nu când am eu chef.”

Iar despre faptul că producem teatru tv, în continuare, mi-a spus așa:

„Pentru noi a contat enorm Televiziunea Română și că de-a lungul anilor s-au făcut atât de multe spectacole remarcabile. Gândiți-vă ce a însemnat pentru actori uriași precum George Constantin, Vale

ria Seciu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Teatrul Național de Televiziune. Sunt foarte bucuroasă că am apucat vremurile acelea.” (Interviu realizat de Andra Gavril, jurnalist senior TVR).

* * *

Dorina Lazăr s-a născut pe 7 noiembrie 1940. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, şi i-a avut asistenţi pe Sanda Manu şi Dem Rădulescu. A debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 a devinit actriță la Teatrul Odeon.

Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul „Păcală”, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a jucat sunt : „Angela merge mai departe” (1981), „Liceenii” (1986), „Balanţa” (1991) şi „Amen” (2001).

În anul 1979 a primit premiul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul „Năpasta”.

În anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul Angela din „Angela merge mai departe”.

Plicul, TVR

În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler. Din 2003 până în 2017 a fost directoarea Teatrului Odeon.

În anul 2012 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța.

PLICUL, de Liviu Rebreanu – INFO

În distribuție: Dorina Lazar, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Program de difuzare:

Plicul, TVR

TVR Internațional: vineri, 2 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova: sâmbătă, 3 noiembrie, ora 12.00

TVR 3: duminică, 4 noiembrie, ora 20.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Dorina Lazăr – tvr.ro

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.