La mulţi ani, Dorina Lazăr!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-dorina-lazar/

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2018

„Mereu m-am străduit să fiu un om drept. Nu ştiu dacă am reușit dar rugămintea mea către Dumnezeu asta ar fi. Să pot să fac două lucruri pe care le-am învățat de la soacra mea: să nu aduc lacrimi pe obrazul altuia și să ajut în momentul în care un om are nevoie de asta, nu când am eu chef.”

Iar despre faptul că producem teatru tv, în continuare, mi-a spus așa:

„Pentru noi a contat enorm Televiziunea Română și că de-a lungul anilor s-au făcut atât de multe spectacole remarcabile. Gândiți-vă ce a însemnat pentru actori uriași precum George Constantin, Vale

ria Seciu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Teatrul Național de Televiziune. Sunt foarte bucuroasă că am apucat vremurile acelea.” (Interviu realizat de Andra Gavril, jurnalist senior TVR).

* * *

Dorina Lazăr s-a născut pe 7 noiembrie 1940. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, şi i-a avut asistenţi pe Sanda Manu şi Dem Rădulescu. A debutat în 1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 a devinit actriță la Teatrul Odeon.

Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul „Păcală”, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a jucat sunt : „Angela merge mai departe” (1981), „Liceenii” (1986), „Balanţa” (1991) şi „Amen” (2001).

În anul 1979 a primit premiul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul „Năpasta”.

În anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul Angela din „Angela merge mai departe”.

Plicul, TVR

În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler. Din 2003 până în 2017 a fost directoarea Teatrului Odeon.

În anul 2012 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța.

PLICUL, de Liviu Rebreanu – INFO

În distribuție: Dorina Lazar, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Program de difuzare:

Plicul, TVR

TVR Internațional: vineri, 2 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova: sâmbătă, 3 noiembrie, ora 12.00

TVR 3: duminică, 4 noiembrie, ora 20.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Dorina Lazăr – tvr.ro

04
/01
/14

Lia Bugnar, actriţă, regizoare şi scriitoare, împlineşte astăzi 45 de ani. Marcela Moţoc Augessy publică un text-cadou, chiar de ziua ei, în Ziarul Metropolis.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

18
/10
/13

Teodora Stanciu este o figură care ți se lipește de suflet prin farmecul și energia pe care le transmite. Aceeași forță se regăsește și în rolurile pe care le-a avut până acum, indiferent că este vorba despre un one woman show (,,Parfum de viață”) sau despre un rol episodic (,,Casa Zoikăi”).