La Mulţi Ani, Gigi Caciuleanu! / „Carmina Burana”, în premieră la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-gigi-caciuleanu-carmina-burana-in-premiera-la-tvr-2/

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat luni, 12 mai, în premieră la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 20.10, „Carmina Burana”, un spectacolul de teatru coregrafic realizat de Gigi Căciuleanu.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2014

Spectacolul, preluat anul acesta de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, este difuzat cu prilejul aniversării coregrafului şi dansatorului Gigi Caciuleanu (n. 13 mai 1947).

Pe muzica lui Carl Orff, evoluează trupa de „dansActori”, aşa cum însuşi coregraful îi numeşte pe cei care intră în universul trăirilor, al existenţei şi al energiilor imaginate de el, într-o ipostază coregrafică a celebrei „Carmina Burana”.

Textele cântecelor ce alcătuiesc oratoriul compus deCarmina Burana 11 Carl Orff în 1936 au fost descoperite la Kloster Benediktbeuern (abaţia benedictină din Beuren, în apropiere de Munchen) în anul 1803 şi făceau parte dintr-o culegere de poezie latină din secolul al XII-lea.

Orff a ales 24 de texte şi le-a ordonat pe trei categorii: Fortuna Imperatrix Mundi, In Taberna, Cour d’Amour.

Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu a absolvit Şcoala de Coregrafie din Bucureşti, sub îndrumarea coregrafei Miriam Răducanu. A continuat studiul tehnicilor coregrafice în cadrul Teatrului Balşoi din Moscova, devenind ulterior solist al Operei din Bucureşti.

A colaborat cu nume sonore ale artei dansului, printre care se numără Pina Bausch şi Maya Plisetskaya, iar palmaresul lui se leagă de companii de dans din Franţa şi din Chile. A primit numeroase distincţii şi premii la prestigioase concursuri internaţionale de coregrafie.

În anul 1994 a înfiinţat compania de dans care-i poartă numele, iar în anul 2001 a devenit director artistic al Baletului Naţional Chilian „El Banch”.

Carmina Burana 4„Eu ce-ţi cer ţie ca dansator este să duci la imposibil, nu la posibil. Dacă nu ţi-a ieşit şi dacă te străduieşti să-ţi iasă în felul tău e că ai trecut de imposibil înspre ceva care e mult mai interesant, care mă face să trăiesc pe mine, ca spectator, eu sunt spectator în acelaşi timp, mă face să trăiesc o aventură umană, nu o mişcare estetică pe scenă. […]

Le spun întotdeauna: nu suntem perfecţi. Perfect nu e nimeni, dar hai să fim geniali. Şi cred în genialitatea omului din faţa mea.” (Gigi Căciuleanu despre relaţia între coregraf şi dansActori, în emisiunea „Garantat 100%”, ediţie din 2013)

„Carmina Burana”, de Gigi Căciuleanu

luni, 12 mai, în premieră la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 20.10.

Distribuţia: Monica Ristea, Cristina Iuşan, Bordas Attila, Beno Kinga, Rareş Budileanu, Ciugulitu Csaba, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Ramona Gexe, Cristina Holtzli, Anca Loghin, Delia Martin, Mihaela Mihai, Luchian Pantea, Diana Avrămuţ, Claudiu Banciu, Denisa Badea, Ema Banciu, Ioana Cheregi, Daboczi David, Ioana Decianu, Alexandru Frânceanu, Georgiana Ghergu, Gothard Veronika, Peterfi Arnold, Ruszuly Ervin, Simon Kalman Attila, Claudiu Ştian, Raisa Ştiopoane, Zaiba Aniko.

Scenografia: Alina Herescu.

Muzica lui Carl Orff. Spectacolul pune în evidenţă eterna lume a trăirilor, a existenţei, într-un limbaj gestual de excepţie.

Regia TV: Andrei Măgalie. Producător: Lucia Constantinescu.

Foto cu Gigi Caciuleanu şi Carmina Burana – Teatrul Naţional Târgu Mureş

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.