La o aniversare Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-o-aniversare-hariclea-darclee/

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2021

Sunt celebrate încă şi încă o dată gloria muzicii, gloria cântului, împreună cu cele mai frumoase voci ale noilor generaţii, cu miile de spectatori prezenţi de fiecare dată la Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării sau în teatru şi cu sutele şi sutele de mii de telespectatori.

De-a lungul anilor, aceste pasionante evenimente au readus în conștiinţa naţională şi internaţională numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii, magnetizând energii şi talente noi, venite să înveţe, să se autodepăşească, să aducă încântare oamenilor.

Această importantă ctitorie culturală, susţinută cu dăruire şi dragoste de brăileni, de autorităţile locale şi naţionale, ca și de presă, de radio şi de televiziune, onorează numele sopranei căreia compozitori de faimă i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere, cântate de ea în premieră mondială, printre care La Wally de Catalani, Iris de Mascagni ori Tosca de Puccini.

„Scopul Festivalului şi al Concursului de Canto, scopul Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, a fost în ideea mea”, mărturisea Mariana Nicolesco încă de la prima manifestare, din 1995, „acela de a cinsti numele Haricleei Darclée, afirmând totodată şi valoarea trecutului nostru în muzica de operă. Şi asta, aprinzând în noile vocaţii flacăra perfecţiunii, transmiţând tinerelor generaţii adevăratele tradiţii ale artei cântului, ilustrate de ea, şi pe care le-am dobândit eu însămi de la maeştrii mei şi de la artiştii de seamă alături de care am apărut de atâtea ori pe scenele lumii”.

Fiecare seară, fiecare concert, fiecare recital, fiecare reprezentaţie de opera, ca și fiecare dintre conferințele prezentate de medicul foniatru Stephan Poen, doctor în muzicologie, a însemnat un omagiu adus, an de an, moştenirii muzicale naţionale şi universale.

Toate acestea se reflectă în cuvintele Directorului Festivalului de la Salzburg, Josef Hussek, care declara: „Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele la un nivel atât de înalt ca acela dedicat Haricleei Darclée. Această manifestare, creată de Mariana Nicolesco, e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat Festival al Muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică”.

Minunate sunt mesajele de pretutindeni venite în aşteptarea viitoarelor evenimente Darclée, iar acum, la aniversarea naşterii celebrei soprane, avem bucuria reîntâlnirii cu tinerii interpreţi și capodoperele muzicii la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée aşezate sub Înaltul Patronaj UNESCO. Astfel vom putea urmări Concertul de Gală intitulat În universul Haricleei Darclée joi, 10 iunie, la ora 22.00, la TVR3 şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării Gloria Cântului, Gloria Ţării, cu Orchestra Festivalului Darclée, Corul Filarmonicii George Enescu şi cu tinerele voci sub bagheta Maestrului Marco Balderi, cu toţii ovaţionaţi de un public entuziast, duminică, 13 iunie, de la ora 19.00, la TVR3.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?