La Sala Studio vine Respir Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sala-studio-vine-respir-shakespeare/

Începând cu 13 noiembrie, Teatrul de Comedie este gazda festivalului Respir Shakespeare. Acest festival se aflã la cea de-a III-a ediṭie şi promite sã fie un adevãrat deliciu pentru iubitorii de gen. La Sala Studio, organizatorii- cei din Asociaṭia Hestguma- vor pune la dispoziṭie doritorilor o interpretare nouã a textelor lui Shakespeare. Practic, se încearcã […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Începând cu 13 noiembrie, Teatrul de Comedie este gazda festivalului Respir Shakespeare. Acest festival se aflã la cea de-a III-a ediṭie şi promite sã fie un adevãrat deliciu pentru iubitorii de gen. La Sala Studio, organizatorii- cei din Asociaṭia Hestguma- vor pune la dispoziṭie doritorilor o interpretare nouã a textelor lui Shakespeare. Practic, se încearcã explorarea unui univers de multe ori ermetic. Astfel, interpretãrile vor fi din cele mai diverse şi vor atinge mai multe paliere: antopologic, literar, istoric, dar şi filosofic.

 

Programul este dupã cum urmeazã:

 

13 noiembrie
19.00: Claudia Imre: “Negoţ cu Veneţia” (conferinţă)
20.00: “Venus si Adonis”, după W. Shakespeare (spectacol-recital; adaptare de Valentina Zaharia; cu: Valentina Zaharia, Vlad Udrescu, Lari Giorgescu şi muzicienii Sorin Neacşu şi George Popescu)

14 noiembrie

19.00: Alexandru Bejinariu: “Urechea lui Othello” (conferinţă)
20.00: “Handkerchief” (spectacol de lectură şi dans; cu: Smaranda Pasnicu şi Mihai Răzvan Rotaru)

15 noiembrie
19.00: Ana-Maria Datcu: “Respiraţie şi inspiraţie” (conferinţă)
20.00: “A treisprezecea noapte”, după W. Shakespeare (spectacol; cu Roxana Gîrleanu, Şerban Gomoi, Monica Săndulescu, Vlad Udrescu şi Nicolae Lupu; scenariul şi adaptarea: Sebastian Grama; regia artistică: Liviu Lucaci)

16 noiembrie
19.00: Titus Lateş: “Shakespeare la bibliotecă” (conferinţă)
20.00: “Shock mat”
(conferinţă-spectacol; cu Sebastian Grama şi cu participarea excepţională a actriţei Delia Nartea)

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

Pentru prima dată în Festivalul Naţional de Teatru, musicalul a atras la preselecţia organizată de UNITER împreună cu dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu aproape 100 de tineri aspiranţi.

15
/07
/14

Superlativul relativ (grad de comparaţie al adverbului şi al adjectivului), care se formează cu ajutorul articolului demonstrativ cel, le dă multora bătăi de cap. Cum este corect? „Doctorița cel mai bine plătită” sau „doctorița cea mai bine plătită”?

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

14
/07
/14

Ajunsă la cea de-a treia ediție, Caravana Metropolis – ‘Cinema în aer liber’, cel mai mare festival nomad de film din ţară, revine în Piața Mică din Sibiu, al șaptelea oraş de pe itinerariul din acest an, unde va rămâne între 15 - 20 iulie. 

13
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Geniul uriaşei actriţe Maria Ventura a dus gloria românească în lume. Ea a construit un teatru în România şi a întemeiat o şcoală de teatru în Franţa; a trăit în preajma faimoasei Sarah Bernhardt și a murit acum 60 de ani.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.