La Teatrul Naţional din Bucureşti soseşte „Un tramvai numit dorinţă“ din Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatrul-national-din-bucuresti-soseste-un-tramvai-numit-dorinta-din-budapesta/

Multipremiatul spectacol „Un tramvai numit dorinţă” al Teatrului Radnóti din Budapesta se va juca sâmbătă, 14 septembrie 2013, la ora 19.00, pe scena Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Multipremiatul spectacol „Un tramvai numit dorinţă“ al Teatrului Radnóti din Budapesta se va juca sâmbătă, 14 septembrie 2013, la ora 19.00, pe scena Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Bazat pe una din cele mai cunoscute piese al dramaturgului american Tennessee Williams, spectacolul beneficiază de o transpunere originală, semnată de doi importanţi creatori maghiari, regizorul Sándor  Zsótér şi  scenografa Mária Ambrus, recunoscuţi şi pentru teatrul lor semnificativ şi sugestiv, bazat pe imagini, pe care l-au impus pe scenele dominate până la ei de reprezentări realiste.

Viziunea regizorală este susţinută de o distribuţie bine aleasă, în frunte cu actriţa Adél Kováts.  Apreciată de critici pentru performanţa emoţionantă şi puterea acordată tulburătorului personaj Blanche, artist important al trupei Teatrului Radnóti Miklós încă din 1993,  Adél Kováts a fost distinsă în 2012 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Naţional de Teatru. Cu aceeaşi ocazie, spectacolul a mai fost premiat pentru cea mai bună regie (Sándor  Zsótér) şi pentru cel mai bun decor (Mária Ambrus).

Regizorul Sándor Zsótér pune accentul pe elementul tragic al piesei. De data aceasta, nu mai este tragedia unei singure persoane, ci a patru. Nu mai este vorba despre opoziţia dintre distrugerea epocii idealizate şi realitatea prezentă, acest  spectacol  ne spune povestea a patru destine total lipsite de speranţă şi de viitor.

Nánay István,
critic de teatru

Versiunea spectacologică maghiară recurge la un limbaj dur, cu structuri comice şi referinţe contemporane, acţiunea concentrându-se pe relaţiile dintre principalii protagonişti.

Adel Kovats si  Csanyi  Sandor

Turneul are loc în cadrul unui program de schimburi bilaterale. Actorii cunoscutului Teatru Radnóti din Budapesta revin la Bucureşti după ce, în 2010,  au prezentat cu mult succes piesa contemporană „Apaşii de la Dunăre”.

Info:

Spectacolul va fi supratitrat în limba română (traducerea – Ana Scarlat). Durata spectacolului: 3 ore (cu pauză). Preţul biletelor: 40 şi 20 lei.

Biletele se pun în vânzare marţi 3 septembrie 2013, la Agenţie de bilete a TNB, care funcţionează provizoriu în foaierul Sălii Media (dinspre Hotelul Intercontinental), cu intrare pe la bariera din strada Batiştei.

Foto credit: Koncsz Zsuzsa

 

 

 

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).