La Teatrul Naţional din Bucureşti soseşte „Un tramvai numit dorinţă“ din Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatrul-national-din-bucuresti-soseste-un-tramvai-numit-dorinta-din-budapesta/

Multipremiatul spectacol „Un tramvai numit dorinţă” al Teatrului Radnóti din Budapesta se va juca sâmbătă, 14 septembrie 2013, la ora 19.00, pe scena Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Multipremiatul spectacol „Un tramvai numit dorinţă“ al Teatrului Radnóti din Budapesta se va juca sâmbătă, 14 septembrie 2013, la ora 19.00, pe scena Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Bazat pe una din cele mai cunoscute piese al dramaturgului american Tennessee Williams, spectacolul beneficiază de o transpunere originală, semnată de doi importanţi creatori maghiari, regizorul Sándor  Zsótér şi  scenografa Mária Ambrus, recunoscuţi şi pentru teatrul lor semnificativ şi sugestiv, bazat pe imagini, pe care l-au impus pe scenele dominate până la ei de reprezentări realiste.

Viziunea regizorală este susţinută de o distribuţie bine aleasă, în frunte cu actriţa Adél Kováts.  Apreciată de critici pentru performanţa emoţionantă şi puterea acordată tulburătorului personaj Blanche, artist important al trupei Teatrului Radnóti Miklós încă din 1993,  Adél Kováts a fost distinsă în 2012 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Naţional de Teatru. Cu aceeaşi ocazie, spectacolul a mai fost premiat pentru cea mai bună regie (Sándor  Zsótér) şi pentru cel mai bun decor (Mária Ambrus).

Regizorul Sándor Zsótér pune accentul pe elementul tragic al piesei. De data aceasta, nu mai este tragedia unei singure persoane, ci a patru. Nu mai este vorba despre opoziţia dintre distrugerea epocii idealizate şi realitatea prezentă, acest  spectacol  ne spune povestea a patru destine total lipsite de speranţă şi de viitor.

Nánay István,
critic de teatru

Versiunea spectacologică maghiară recurge la un limbaj dur, cu structuri comice şi referinţe contemporane, acţiunea concentrându-se pe relaţiile dintre principalii protagonişti.

Adel Kovats si  Csanyi  Sandor

Turneul are loc în cadrul unui program de schimburi bilaterale. Actorii cunoscutului Teatru Radnóti din Budapesta revin la Bucureşti după ce, în 2010,  au prezentat cu mult succes piesa contemporană „Apaşii de la Dunăre”.

Info:

Spectacolul va fi supratitrat în limba română (traducerea – Ana Scarlat). Durata spectacolului: 3 ore (cu pauză). Preţul biletelor: 40 şi 20 lei.

Biletele se pun în vânzare marţi 3 septembrie 2013, la Agenţie de bilete a TNB, care funcţionează provizoriu în foaierul Sălii Media (dinspre Hotelul Intercontinental), cu intrare pe la bariera din strada Batiştei.

Foto credit: Koncsz Zsuzsa

 

 

 

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.