Lady Diana, George Sand şi Marlon Brando – ŞTIAŢI CĂ…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/lady-diana-george-sand-si-marlon-brando-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 1 iulie (1961) s-a născut Diana Spencer (Lady Diana), devenită prinţesă de Wales, după căsătoria cu Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Diana a urmat cursurile Riddlesworth Hall în Norfolk şi ale şcolii de fete West Heath în Sevenoaks, Kent, însă nu s-a remarcat prin rezultate foarte bune. Apoi, în timpul liceului, şi-a dorit să fie balerină, însă a fost oprită din aspiraţiile sale de înălţimea neobişnuită: 1,80 m.

Deşi o curta intens pe sora Dianei, Sarah, Prinţul Charles a decis să îi ceară mâna viitoarei Prinţese a Inimilor, aşa cum a fost denumită de presa din toată lumea. Cei doi s-au căsătorit la 29 iulie 1981 şi au avut doi copii: William şi Harry. Căsnicia ei a fost marcată de frecventele infidelităţi ale lui Charles cu Camilla, dar şi de numeroasele vizite efectuate de “Lady D” în toată lumea. Ea nu s-a sfiit să se îmbrăţişeze cu copii bolnavi de SIDA şi nici să meargă pe terenurile pline de mine antipersonal.

În 1995, Lady Diana s-a despărţit de Prinţul Charles, divorţul fiind pronunţat în 1996. După acest moment, Diana a avut relaţii recunoscute cu cardiologul pakistanez Hasnat Khan şi cu Dodi Al Faed, fiul unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie. Prinţesa a murit în 1997, la Paris, în timp ce fugea de paparazzi într-o maşină în care se afla cu Dodi Al Faed.

Tot într-o zi de 1 iulie:

1903: Prima ediție a Turului Franței.

1993: România: A intrat în vigoare taxa pe valoare adaugată (TVA) și liberalizarea completă a prețurilor.

2005: Intră în circulație leul nou. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominarii și începând cu această dată 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

2007: Pe stadionul Wembley are loc un concert pentru comemorarea a 10 ani de la dispariția prințesei Diana.

S-au născut:

1804: George Sand (Amantine Aurore Lucile Dupin), scriitoare franceză (d. 1876)

1916: Olivia de Havilland, actriță americană

1934: Sydney Pollack, regizor, producător, actor american (d. 2008)

1946: Aimée Iacobescu, actriță română de teatru și film

1961: Diana, Prințesă de Wales (d. 1997)

1961: Carl Lewis (Frederick Carlton Lewis), atlet american

1967: Pamela Anderson, model, actriță, producător canadiano-american

1977: Liv Tyler, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1961: Louis-Ferdinand Céline, scriitor francez (n. 1894)

1997: Robert Mitchum, actor american (n. 1917)

2000: Walter Matthau, actor american (n. 1920)

2004: Marlon Brando

lady diana

Foto cu Lady Diana, George Sand şi Marlon Brando – wikipedia, cinemagia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.