Laetitia Casta a vrăjit publicul la FITS 2022!
https://www.ziarulmetropolis.ro/laetitia-casta-a-vrajit-publicul-la-fits-2022/

Modelul şi actriţa franceză Laetitia Casta a fost prezentă, în 1 iulie, la Sibiu, pe scena Filarmonicii de Stat, în cadrul unei conferinţe speciale FITS găzduite de profesorul şi teatrologul Octavian Saiu. Aceasta a fost a doua sa apariţie pe scena de la Sala Thalia, după prima reprezentaţia a spectacolului „Clara Haskil, Preludiu şi Fugă”, joi, 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

În dialogul cu Octavian Saiu, la care publicul a avut acces gratuit, artista a povestit despre începuturile carierei sale de model și despre reticența părinților de a-i permite să pășească în această lume strălucitoare. La 16 ani, Laetitia Casta apărea deja pe coperta a trei reviste și astfel, povestește chiar ea, și-a dat seama că poate deveni un personaj prin intermediul unei fotografii. Asta, în ciuda timidității pe care a încercat s-o învingă pășind pe scena de teatru: „Eu cred că timiditatea este o calitate, nu un defect. Când sunt pe scenă nu simt că sunt privită sau vulnerabilă, ci că eu îi privesc de pe scenă pe spectatori.”

Întrebată ce știa despre Clara Haskil, rolul din spectacolul prezentat la FITS, artista a răspuns că nu avea nicio idee despre personajul pe care urma să-l joace: „A fost o mare descoperire. Nu ascultam muzică clasică, dar acum observ cum creează sensibilitate și liniște interioară în rândul oamenilor (…) În spectacol am surprins fiecare personaj din viața Clarei. Regizorul și cu mine am încercat să nu pară doar un simplu monolog, ci un film hollywoodian”.

Despre teatru, Laetitia Casta a spus că permite actorilor să redevină copii: „Acest copil interior trebuie sa fie hrănit, alintat, încurajat să vorbească. Când sunt pe scenă, trebuie să fiu un copil. Copiii sunt prinși în lumea pe care o joacă, este ceva diferit de munca din fiecare zi. Teatrul este plăcerea jocului, plăcerea de a dărui”.
Considerăm, la fel ca Laetitia Casta, că opinia spectatorilor este cea mai importantă, astfel încât am cerut câteva păreri la ieșirea din sală. Toți cei care ne-au răspuns au elogiat spectacolul și jocul actriței, redăm doar două dintre ele:

”Am venit special de la Brașov s-o văd pe Laetitia Casta. A fost modelul meu preferat, i-am urmărit cariera, și pe cea de actriță de film, dar nu am crezut că voi avea vreodată șansa s-o văd pe o scenă din România. Sunt foarte impresionat de talentul ei, este absolut fabuloasă. Felul în care a reușit să întruchipeze atâtea personaje pe scenă, o singură femeie, atâtea vârste, atâtea personalități, m-a impresionat profund. Venisem să văd o femeie frumoasă, dar am descoperit o actriță desăvârșită! Mulțumesc, FITS!” (Radu, 51 de ani, Brașov)

”Nu știam de festival sau spectacol, am venit la Sibiu cu alte treburi, dar am avut ocazia să cumpăr bilet de la cineva care nu a mai putut ajunge și nu regret nici o secundă. Am asistat la un regal de teatru, o femeie – frumoasă, absolut, dar acest aspect devine neimportant pe scenă – care are incredibilă forță și pasiune și talentul nemărginit de a trece de la un personaj la altul fără nici o dificultate. Și aș vrea să remarc și pianista, care a fost foarte bună, de asemenea. Așa spectacol, mai rar!” (Mirela, 34 de ani, București)

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.