Lămpi, scaune, biciclete, veselă şi alte obiecte „Made in CZ, Found in RO”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lampi-scaune-biciclete-vesela-si-alte-obiecte-made-in-cz-found-in-ro/

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Obiectele expuse sunt variate, atât din punct de vedere al perioadei în care au fost produse, cât şi al designului sau rolului acestora într-o gospodărie.Ce veţi putea vedea în cadrul expoziţiei? Vă vom oferi doar câteva exemple, iar pe restul le veţi descoperi şi admira la faţa locului.

Veioza electrica de masa Elektrosvit a fost produsă în anul 1970 în fabrica Svatobořice. Istoria companiei a început în comuna Svatoborice în 1906, când a fost construită o fabrică pentru producția de mici produse metalice. Apoi, în 1910, producția a început să se concentreze asupra sobelor pe gaz lampant și, mai presus de toate, a lămpilor pe gaz și kerosen, pe care compania a început treptat să le exporte aproape în întreaga lume. La expoziție puteți vedea o lampă de bachelită pentru suprafete plane cu așa-numitul gât de gâscă din metal. În prezent, de exemplu, compania a reconstruit sistemele complete de iluminat ale fabricii chimice românești Azomureș.

Produsele de curăţenie Silicon Polish Trio 3 / Polish Q6, apărute în 1983, au fost produse de Druchema, care a fost fondată în 1951 la Praga și de-a lungul anilor a devenit cea mai mare cooperativă chimică din Cehia și un producător recunoscut de produse cehe de calitate. Este încă una dintre puținele companii care până acum au rămas pe deplin în mâinile proprietarilor cehi.

Uleiul pentru bronzat cu efect repelent produs de fabrica Alpa – Velké Meziříčí vine cu un prospect ataşat pe care scrie următoarele: Pentru vacanţa de vară, zile însorite, şederi lângă iazuri, râuri, cascade, dar şi în pădure, oriunde este frumos şi nu doriţi să vă stricaţi buna dispoziţie, nu doriţi să fiţi înţepaţi de insecte, este de bun augur să folosiţi uleiul de bronzat „378“ cu efect repelent.

Un produs foarte familiar, pe care unii dintre noi încă îl păstrăm este lanterna electrică manuală MY DAY, produsă de Děčín din 1986. În 1911 Paul Schmidt a pus bazele tradiției de a produce lanterne în nordul Boemiei. În 1946, compania a fost naționalizată și a devenit parte din întreprinderea de stat Bateria Slaný și apoi împreună cuîntreprinderea KOH-I-NOOR s-a transformat în Děčín 9. Programul de producție s-a bazat pe producția de lanterne de buzunar. După 1990, compania s-a separat sub numele de Daymoon ca o întreprindere de stat independentă, iar mai târziu ca societate pe acțiuni. Lanterna expusă a fost proiectată în jurul anului 1960.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Foto: Made in CZ, Found in RO – Mihai Trandafir, Raluca Dumitru

 

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.