Lansare de carte: „Ion Țuculescu. Reconstituirea” de Cătălin Davidescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-ion-tuculescu-reconstituirea-de-catalin-davidescu/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) invită publicul miercuri, 7 aprilie, de la orele 18.00, la o dezbatere online prilejuită de la lansarea volumului „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, semnat de istoricul de artă Cătălin Davidescu.

Un articol de Liliana Matei|7 aprilie 2021

Editura MNAC și-a adăugat în colecție o nouă publicație, semnată de istoricul de artă Cătălin Davidescu, cu titlul „Ion Țuculescu. Reconstituirea”. Acest volum a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova și revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965.carte revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965. Cartea sondează un tip de politică culturală recuperatorie, în care autoritățile comuniste consolidau sistemul de valori oficiale prin metode integrative, fals egalizatoare, de absorbție a tuturor figurilor istorice sub umbrela unor generoase acoperiri tematice ori prin atribuirea unui filon general folcloric, naționalist – un seducător material propagandistic.

Nefiind o carte pentru neofiți, ci un instrument de cercetare pentru pasionați, „Reconstituirea” e atât un citat cultural (vezi producția cinematografică cu titlu omonim), cât și un material documentar prețios, cu fotografii de arhivă și mărturii textuale extrase din contextul acestui episod instituțional istoric.

Cartea este disponibilă pe rafturile librăriei partenere Seneca Anticafe (disponibil și pentru vânzare online) și la magazinul Muzeului Național de Artă Contemporană:

LANSARE LIVE ON-LINE în prezența autorului: Miercuri, 7 aprilie, ora 18:00.

Lansarea va putea fi urmărită live pe pagina de FB a muzeului – MNAC Bucharest.

DEZBATERE PUBLICĂ: Propagandă și diplomație culturală. Atunci și acum. Perspective asupra politicilor culturale în totalitarism și democrație.

Invitați speciali:

Ioana Vlasiu este cercetător și doctor în istoria artei, membră în Comitetul consultativ al Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, în secţia de critică a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi AICA (Association internationale des critiques d’art). A publicat numeroase articole, studii, cărţi despre arta românească modernă în context european, a participat la organizarea unor importante expoziţii dedicate artei interbelice.

Iulian Bulai este președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților. De profesie este artist, cu studii universitare în arte vizuale la Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia, cu specializare în diplomaţie culturală şi relaţii internaționale la Universitatea din Siena, Italia. Principalele sale obiective politice sunt reforma din domeniul culturii și asumarea de către Statul român a unei politici memoriale legate de trecutul comunist.

Moderator: Călin Dan, director MNAC

„Deși studiez opera lui Ion Țuculescu de mult timp, sunt zone albe într-o istorie relativ recentă[…] În mod paradoxal, una dintre cele mai tulburi perioade este cea despre care s-a scris relativ mult: Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu din 1965. Este greu de înțeles, pentru oricine studiază punctual acest moment, că un artist nu foarte cunoscut, aparent uitat și sigur ignorat mai bine de un deceniu, până în 1965, poate deveni peste noapte, la modul propriu, vedeta artei contemporane românești din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.” (Cătălin Davidescu)

„Cei care au avut acces la cercurile culturale ale vremii, printre care se numără deopotrivă autorul cărții și subsemnatul, știu că tabloul pe care această recuperare îl face contextului în care Ion Țuculescu trece în posteritate descrie fidel sistemul paranoic, iresponsabil, care guverna deciziile politice la nivel înalt […] Devenise în mod progresiv evident spre sfârșitul dictaturii comuniste că toate mișcările, importante sau minore, care aveau loc pe eșichierul culturii, au fost, după 1948, conectate la cel mai înalt nivel decizional din politică, dar nu cum s-ar putea crede, din motive doctrinare – ci în conjunctura unor jocuri de putere.” (Călin Dan)

Sponsori: Greentek & DARA Lighting, Crama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua.

Parteneri: Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo Media,  National Geographic Romania,  Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  The Institute,  Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.