Lansare de carte la Art Safari: „Sculpturi din întâmplare“ – Ioana Ciocan în dialog cu Lidia Bodea și Horia-Roman Patapievici
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-la-art-safari-sculpturi-din-intamplare-ioana-ciocan-in-dialog-cu-lidia-bodea-si-horia-roman-patapievici/

Miercuri, 15 iunie, ora 18.00, la Art Safari, Palatul Dacia-România (Lipscani 18–20), va avea loc lansarea albumului Sculpturi din întâmplare. Sculpture Happens realizat de Ioana Ciocan.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2022

„Bucureștiul este plin de sculpturi, instalații și compoziții de o rară calitate artistică, dar nici una dintre miile de lucrări de artă contemporană accidentală nu este semnată de vreun reprezentant de seamă al artei plastice contemporane. Și nu sunt plănuite, nu au trecut prin comisii, nu au fost jurizate sau bugetate. Sunt accidente artistice cu un unic autor comun – bucureștenii. În ele se reflectă starea unui oraș cârpit cu multe straturi de asfalt, un oraș unde nici o bordură sau țeavă nu sunt la fel, unde se trag marcaje pietonale verticale peste cele orizontale, tuburi pentru instalația electrică ies alandala din asfalt, și lucrările nu se termină niciodată. Am făcut prima fotografie pe 18 aprilie 2014 și ultima pe 1 decembrie 2021.“ — IOANA CIOCAN

La eveniment vor vorbi Ioana Ciocan, Horia-Roman Patapievici și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.

Intrarea este liberă.

IOANA CIOCAN este inițiatoarea și coordonatoarea primului program de artă în spațiul public din România postdecembristă, „Proiect 1990“ (Piața Presei Libere, București, ianuarie 2010–aprilie 2014), și a organizat numeroase expoziții printre care: „Perspectives“, curator Wim Waelput, din cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA, ed. XXVII, Muzeul BOZAR, Bruxelles, Belgia (2019–2020), „Romanian Oil Painting Master Corneliu Baba, China Tour Exhibition“. A publicat Young Blood. Arta timpului tău (2019), a+b (2016), Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution (2015) și Proiect 1990-program de artă în spațiul public, București 2010–2014 (2014). Ioana Ciocan este director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni și al Comitetului de înființare și organizare al Muzeului Ororilor Comunismului.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.