Lansare de carte la Art Safari: „Sculpturi din întâmplare“ – Ioana Ciocan în dialog cu Lidia Bodea și Horia-Roman Patapievici
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-la-art-safari-sculpturi-din-intamplare-ioana-ciocan-in-dialog-cu-lidia-bodea-si-horia-roman-patapievici/

Miercuri, 15 iunie, ora 18.00, la Art Safari, Palatul Dacia-România (Lipscani 18–20), va avea loc lansarea albumului Sculpturi din întâmplare. Sculpture Happens realizat de Ioana Ciocan.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2022

„Bucureștiul este plin de sculpturi, instalații și compoziții de o rară calitate artistică, dar nici una dintre miile de lucrări de artă contemporană accidentală nu este semnată de vreun reprezentant de seamă al artei plastice contemporane. Și nu sunt plănuite, nu au trecut prin comisii, nu au fost jurizate sau bugetate. Sunt accidente artistice cu un unic autor comun – bucureștenii. În ele se reflectă starea unui oraș cârpit cu multe straturi de asfalt, un oraș unde nici o bordură sau țeavă nu sunt la fel, unde se trag marcaje pietonale verticale peste cele orizontale, tuburi pentru instalația electrică ies alandala din asfalt, și lucrările nu se termină niciodată. Am făcut prima fotografie pe 18 aprilie 2014 și ultima pe 1 decembrie 2021.“ — IOANA CIOCAN

La eveniment vor vorbi Ioana Ciocan, Horia-Roman Patapievici și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.

Intrarea este liberă.

IOANA CIOCAN este inițiatoarea și coordonatoarea primului program de artă în spațiul public din România postdecembristă, „Proiect 1990“ (Piața Presei Libere, București, ianuarie 2010–aprilie 2014), și a organizat numeroase expoziții printre care: „Perspectives“, curator Wim Waelput, din cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA, ed. XXVII, Muzeul BOZAR, Bruxelles, Belgia (2019–2020), „Romanian Oil Painting Master Corneliu Baba, China Tour Exhibition“. A publicat Young Blood. Arta timpului tău (2019), a+b (2016), Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution (2015) și Proiect 1990-program de artă în spațiul public, București 2010–2014 (2014). Ioana Ciocan este director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni și al Comitetului de înființare și organizare al Muzeului Ororilor Comunismului.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.