Lansarea Antologiei lirice ORAȘUL. AMINTIRE ȘI UITARE
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansarea-antologiei-lirice-orasul-amintire-si-uitare/

Marţi 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Oraşul. Amintire şi uitare” (Editura Neuma) a Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Un articol de Rhea Cristina|27 mai 2022

Volumul, coordonat de scriitorul și dramaturgul Horia Gârbea, reprezintă cea de-a patra antologie a Filialei București-Poezie și cuprinde poeziile a peste 70 de poeți români contemporani.

Evenimentul cultural, de înaltă ținută intelectuală, s-a bucurat de prezența multora dintre condeierii prezenți în carte, care s-au reunit, astfel, la București venind din toate colțurile țării. Poeții participanți au citit din creația proprie, cu bucurie și emoție, iar poezia a vibrat la cele mai speciale cote artistice.

Această antologie deosebită are 3 profunde semnificații culturale.

Meritul apariției acestei valoroase antologii lirice îi aparține, în primul rând, lui Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, cel care a trudit la alcătuirea acestui volum important, și care, reușește, și de această dată, să coalizeze forțele și energiile creatoare cele mai diverse.

În al doilea rând, trebuie menționat faptul că nu este o antologie obișnuită, deoarece cuprinde nu doar un număr semnificativ de poeți români contemporani (70 la număr, 346 pagini), ci și un număr de creatori literari din eșalonul de vârf al poeziei românești contemporane.

În al treilea rând, este o carte care uimește în mod plăcut nu doar sufletul cititorului, prin creațiile valoroase, ci și prin designul deosebit și grafica surprinzătoare.

Volumul a fost realizat cu sprijinul generos al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” din Ploiești (director: Marian Dragomir), al Asociației MasterPeace Ro, în cadrul proiectului Erasmus+ Act in Education, al Editurii Neuma și al Asociației Culturale Neuma (președinte: Andrea H. Hedeș). Pe scurt, această antologie este o bijuterie de carte!



11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?