Lansarea „Future Laboratory”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansarea-future-laboratory/

„Future Laboratory” este un proiect prin care un consorţiu format din instituţii de arte performative conectează artişti şi publicuri pentru a descoperi narativele Europei de mâine.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2022

Teatrul Tineretului este partener în proiectul european „Future Laboratory“, alături de douăsprezece instituții de arte performative din Luxemburg, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Franța, Germania, Marea Britanie, proiect susținut prin Programul „Europa Creativă“. Teatrul Tineretului anunță deschiderea open call-ului internațional pentru artiștii de arte performative din România, lansat pe site-ul www.futurelaboratory.eu

Douăsprezece instituții de arte performative din Europa, cu o solidă componentă internațională, colaborează în cadrul unui nou parteneriat care își propune să descopere narativele europene de mâine. Partenerii au pus bazele unui proiect internațional de cercetare pentru a sprijini cariera și dezvoltarea internațională ale artiștilor emergenți și pentru a integra mai eficient comunitățile marginalizate, izolate, prea puțin angajate în activitățile desfășurate atât pe scenă, cât și în afara ei, fiind totodată profund conștienți de impactul pe care pandemia îl are asupra viitoarei generații.

Timp de 30 de luni, 15 artiști selectați prin intermediul unui open call internațional lansat pe site-ul www.futurelaboratory.eu, vor lua parte la trei rezidențe de cercetare, în trei orașe diferite. Fiecare instituție gazdă le va oferi artiștilor oportunitatea de a intra în contact cu resurse locale precum organizații de cercetare, fundații, artiști și membri ai comunității în care instituția respectivă activează.

De-a lungul rezidențelor de cercetare, artiștii vor dezvolta un concept care ar putea sta la baza unei producții. Conceptul va fi bazat pe nevoile cele mai stringente pe care le-au identificat în comunitate, în concordanță cu tema extinsă a incluziunii sociale, fiind totodată constituit din narative noi sau care lipsesc și pe care consideră că trebuie să le povestească pe scenele viitorului.

Cei doisprezece parteneri sunt:

o Théâtres de la Ville de Luxembourg (Luxemburg)

o Théâtre de Liège (Belgia)

o Fondazione Piccolo Teatro Milano (Italia)

o Conde Duque Centro de Cultura Contemporanea, Madrid (Spania)

o Teatrul Tineretului Piatra Neamț (România)

o Teatro Municipal do Porto (Portugalia) o Nowy Teatr, Warsaw (Polonia)

o Théâtre National de Strasbourg (Franța) o Cyclorama (Franța)

o Staatstheater Mainz (Germania)

o Comédie de Reims (Franța)

o Queens Theatre Hornchurch (Marea Britanie)

Datele și programul apelului

o 20 mai 2022 – data limită pentru aplicații

o 13 iunie 2022 – anunțarea artiștilor preselectați

o 8 iulie 2022 – anunțarea artiștilor selectați

27
/05
/22

Premiera oficială a spectacolului „Cancún” de Jordi Galceran, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, cea mai recentă montare a regizorului Felix Alexa. Va avea loc vineri, 3 iunie, și sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.