Lansări de carte în Festivalul National de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-festivalul-national-de-teatru/

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2015

Ele vor aduce împreună scriitori, critici, jurnalişti, invitaţi speciali, observatori ai fenomenului teatral şi, bineînţeles, un cât mai numeros public interesat.

Lista evenimentelor dedicate lansărilor de carte în FNT 2015:

25 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente coordonator Oltiţa Cîntec, contributori: Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki, Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Ioana Moldovan, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Ramona Iacobuţe, Editura Timpul, Iaşi, 2015

Prezintă: Cristina Modreanu, Oltiţa Cîntec

Sfârşitul regiei, începutul creaţiei colective în teatrul european. / The End of Directing, The Beginning of Theatre-Making and Devising in European Theatre de Iulia Popovici  (Editura Tact, Cluj, 2015)

Prezintă: Andrei Gorzo, Catinca Drăgănescu, Iulia Popovici

26 octombrie,

ora 19.00 – Librăria Humanitas Cişmigiu

Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Dan C Mihăilescu, Lidia Bodea, Mihai Măniuțiu

27 octombrie,

ora 16.00 – Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

Scrisori despre teatru de Giorgio Strehler, traducerea Alice Georgescu (Editura Nemira – colecţia Yorick, 2015; volum publicat în coproducție cu Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria Sectorului 3)

Prezintă: Alexandru Darie, Alice Georgescu, Mario Mattia Georgetti, Monica Andronescu

27 octombrie,

ora 19.00 – Teatrul Odeon, Sala Studio

Costumul de teatru – De la schiţă la miracol – Levintza (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Doina Levintza

28 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Parisul personal. Casa cu daruri de George Banu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Constantin Chiriac, Felix Alexa, Silviu Purcarete şi Mihaela Marin; la pian Ioana Maria Lupaşcu

Regia de operă. Gânduri şi imagini, texte de Andrei Șerban, fotografii de Mihaela Marin – ediţie româno-engleză (Editura Nemira – Colecţia Yorick, 2015)

29 octombrie,

ora 15.00 – Librăria Humanitas Cișmigiu

Cartea de la Vama Veche de Cristian Pepino (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Cristian Pepino

29 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului – vol II (Editura Fundaţiei „Camil Petrescu”, 2015)

Prezintă: Florica Ichim

30 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Metoda David Esrig. Pentru un teatru existenţial

(prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de către regizor, cu exemplificări din „Nepotul lui Rameau” şi „Troilus şi Cresida”. Invitat: Marin Moraru)

Drumul spre spectacol prin metoda David Esrigde Florin Vidamski (Editura Charmides, Bistriţa, 2015)

Prezintă: David Esrig, Marin Moraru, Florin Vidamski

31 octombrie,

ora 11.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Critica de teatru: încotro? de Miruna Runcan (Presa Universitară Clujeană, 2015)

Prezintă: Iulia Popovici, Miruna Runcan

MUZICI şi MUZE – de la piesa de teatru la musical de Maria Zărnescu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Nicu Alifantis, Monica Andronescu, Maria Zărnescu

31 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Clipe de teatru de Doina Papp (Editura Tracus Arte, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu şi Ioan Cristescu, Doina Papp

Globetrotter din fotoliu de Claudiu Groza (Editura Tribuna, Cluj, 2014)

Prezintă: Maria Zărnescu, Claudiu Groza

2014, un an teatral aşa cum l-am văzut de Mircea Morariu (Editura Universităţii din Oradea, 2015)

Prezintă: Ştefan Oprea, Mircea Morariu

1 noiembrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Mică / Teatrul Metropolis

In memoriam Valentin Nicolau – viaţa şi opera

Prezintă: Marina Constantinescu, Monica Andronescu

1 noiembrie,

ora 18.30 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

All Inclusive texte de Bogdan Georgescu (Editura Charmides, Bistriţa, 2015 – proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect promovat de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu)

Prezintă: Iulia Popovici, Bogdan Georgescu

Foto: Lansări de carte Festivalul National de Teatru- fnt.ro

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.