Lansări de carte în Festivalul National de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-festivalul-national-de-teatru/

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2015

Ele vor aduce împreună scriitori, critici, jurnalişti, invitaţi speciali, observatori ai fenomenului teatral şi, bineînţeles, un cât mai numeros public interesat.

Lista evenimentelor dedicate lansărilor de carte în FNT 2015:

25 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente coordonator Oltiţa Cîntec, contributori: Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki, Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Ioana Moldovan, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Ramona Iacobuţe, Editura Timpul, Iaşi, 2015

Prezintă: Cristina Modreanu, Oltiţa Cîntec

Sfârşitul regiei, începutul creaţiei colective în teatrul european. / The End of Directing, The Beginning of Theatre-Making and Devising in European Theatre de Iulia Popovici  (Editura Tact, Cluj, 2015)

Prezintă: Andrei Gorzo, Catinca Drăgănescu, Iulia Popovici

26 octombrie,

ora 19.00 – Librăria Humanitas Cişmigiu

Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Dan C Mihăilescu, Lidia Bodea, Mihai Măniuțiu

27 octombrie,

ora 16.00 – Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

Scrisori despre teatru de Giorgio Strehler, traducerea Alice Georgescu (Editura Nemira – colecţia Yorick, 2015; volum publicat în coproducție cu Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria Sectorului 3)

Prezintă: Alexandru Darie, Alice Georgescu, Mario Mattia Georgetti, Monica Andronescu

27 octombrie,

ora 19.00 – Teatrul Odeon, Sala Studio

Costumul de teatru – De la schiţă la miracol – Levintza (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Doina Levintza

28 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Parisul personal. Casa cu daruri de George Banu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Constantin Chiriac, Felix Alexa, Silviu Purcarete şi Mihaela Marin; la pian Ioana Maria Lupaşcu

Regia de operă. Gânduri şi imagini, texte de Andrei Șerban, fotografii de Mihaela Marin – ediţie româno-engleză (Editura Nemira – Colecţia Yorick, 2015)

29 octombrie,

ora 15.00 – Librăria Humanitas Cișmigiu

Cartea de la Vama Veche de Cristian Pepino (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Cristian Pepino

29 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului – vol II (Editura Fundaţiei „Camil Petrescu”, 2015)

Prezintă: Florica Ichim

30 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Metoda David Esrig. Pentru un teatru existenţial

(prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de către regizor, cu exemplificări din „Nepotul lui Rameau” şi „Troilus şi Cresida”. Invitat: Marin Moraru)

Drumul spre spectacol prin metoda David Esrigde Florin Vidamski (Editura Charmides, Bistriţa, 2015)

Prezintă: David Esrig, Marin Moraru, Florin Vidamski

31 octombrie,

ora 11.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Critica de teatru: încotro? de Miruna Runcan (Presa Universitară Clujeană, 2015)

Prezintă: Iulia Popovici, Miruna Runcan

MUZICI şi MUZE – de la piesa de teatru la musical de Maria Zărnescu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Nicu Alifantis, Monica Andronescu, Maria Zărnescu

31 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Clipe de teatru de Doina Papp (Editura Tracus Arte, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu şi Ioan Cristescu, Doina Papp

Globetrotter din fotoliu de Claudiu Groza (Editura Tribuna, Cluj, 2014)

Prezintă: Maria Zărnescu, Claudiu Groza

2014, un an teatral aşa cum l-am văzut de Mircea Morariu (Editura Universităţii din Oradea, 2015)

Prezintă: Ştefan Oprea, Mircea Morariu

1 noiembrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Mică / Teatrul Metropolis

In memoriam Valentin Nicolau – viaţa şi opera

Prezintă: Marina Constantinescu, Monica Andronescu

1 noiembrie,

ora 18.30 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

All Inclusive texte de Bogdan Georgescu (Editura Charmides, Bistriţa, 2015 – proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect promovat de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu)

Prezintă: Iulia Popovici, Bogdan Georgescu

Foto: Lansări de carte Festivalul National de Teatru- fnt.ro

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.