Lansări de carte în FNT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-fnt-2016/

Lansările de carte reprezintă şi în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – care debutează astăzi! – un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Nu mai puţin de 16 volume de carte dedicată artelor scenei vor fi lansate la FNT 2016.

Un articol de Petre Ivan|21 Octombrie 2016

George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu (în ordine alfabetică) semnează aceste 16 cărți – eseuri, monografii, albume, studii sau antologii – ce vor ajunge la publicul FNT 2016  cu ocazia celor zece zile de festival.

Iată enumerarea cronologică a manifestărilor dedicate lansărilor de carte, programate în FNT 2016:

22 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative / Romanian Theatre Directing, from Authorship to Collaborative Practices, coordonator Oltiţa Cîntec; Editura Timpul

Happening livresc

22 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Sunetul muzicii de teatru de Maria Zărnescu; Editura UNATC Press

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Răzvan Mazilu, Maria Zărnescu

23 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Parisul personal. Familia din Rivoli 18 de George Banu; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Mihaela Marin, Monica Andronescu

23 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Consecinţele bilingvismului în teatrul lui Matei Vişniec de Emilia David; Editura Tracus Arte

Prezintă: Florica Ichim, Ioan Cristescu, Emilia David

24 octombrie ora 17.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru de George Banu şi Mircea Morariu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: George Banu, Mircea Morariu, Florica Ichim

Cu participarea pianistei: Ioana Maria Lupaşcu

25 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Marginalii lui Cehov de Călin Ciobotari; Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Prezintă: Mircea Morariu, Călin Ciobotari

25 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Eugen Ionescu/Eugène Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic de Alina Gabriela Mihalache; Editura Muzeului Literaturii Române

Prezintă: Ioan Bogdan Lefter, Andreea Bibiri, Ioan Cristescu, Alina G. Mihalache

26 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Portret de artist – Alexa Visarion

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei ediţie coordonată de Elena Saulea; Editura Junimea

&

Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator de Vasilica Bălăiţă; Editura Artesfnt 2016

Prezintă: Ştefan Oprea, Ioan Bogdan Lefter, Călin Ciobotari, Alexa Visarion

27 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Commedia dell’arte – o istorie a spectacolului în imagini de David Esrig; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: David Esrig, Victor Scoradeţ, Dana Ionescu

28 octombrie ora 16.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Liviu Ciulei, acasă şi în lume antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Alexa Visarion şi alţi invitaţi

29 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european de Maria Delgado şi Dan Rebellato; Editura Tracus Arte

Prezintă: George Neagoe, Edith Negulici

29 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini album de fotografie; Editura Institutului Cultural Român

Prezintă: Marina Constantinescu, Gábor Tompa

30 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Vârstele scenei de Ştefan Oprea; Editura Junimea

&

Dramaturgi francezi pe scenele româneşti în secolele XIX şi XX de Anca-Maria Rusu şi Ştefan Oprea; Editura Artes

Prezintă: Crenguţa Manea, Ludmila Patlanjoglu, Ştefan Oprea

30 octombrie ora 18.30 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Atelier – foaier

Miroirs de Gigi Căciuleanu; Editura Vellant

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Gigi Căciuleanu

Foto: Lansări de carte în FNT 2016 – fnt.ro

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »