Lansări de carte în FNT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-fnt-2016/

Lansările de carte reprezintă şi în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – care debutează astăzi! – un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Nu mai puţin de 16 volume de carte dedicată artelor scenei vor fi lansate la FNT 2016.

Un articol de Petre Ivan|21 Octombrie 2016

George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu (în ordine alfabetică) semnează aceste 16 cărți – eseuri, monografii, albume, studii sau antologii – ce vor ajunge la publicul FNT 2016  cu ocazia celor zece zile de festival.

Iată enumerarea cronologică a manifestărilor dedicate lansărilor de carte, programate în FNT 2016:

22 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative / Romanian Theatre Directing, from Authorship to Collaborative Practices, coordonator Oltiţa Cîntec; Editura Timpul

Happening livresc

22 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Sunetul muzicii de teatru de Maria Zărnescu; Editura UNATC Press

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Răzvan Mazilu, Maria Zărnescu

23 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Parisul personal. Familia din Rivoli 18 de George Banu; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Mihaela Marin, Monica Andronescu

23 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Consecinţele bilingvismului în teatrul lui Matei Vişniec de Emilia David; Editura Tracus Arte

Prezintă: Florica Ichim, Ioan Cristescu, Emilia David

24 octombrie ora 17.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru de George Banu şi Mircea Morariu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: George Banu, Mircea Morariu, Florica Ichim

Cu participarea pianistei: Ioana Maria Lupaşcu

25 octombrie ora 16.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Marginalii lui Cehov de Călin Ciobotari; Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Prezintă: Mircea Morariu, Călin Ciobotari

25 octombrie ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Arcelor

Eugen Ionescu/Eugène Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic de Alina Gabriela Mihalache; Editura Muzeului Literaturii Române

Prezintă: Ioan Bogdan Lefter, Andreea Bibiri, Ioan Cristescu, Alina G. Mihalache

26 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Portret de artist – Alexa Visarion

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei ediţie coordonată de Elena Saulea; Editura Junimea

&

Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator de Vasilica Bălăiţă; Editura Artesfnt 2016

Prezintă: Ştefan Oprea, Ioan Bogdan Lefter, Călin Ciobotari, Alexa Visarion

27 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Commedia dell’arte – o istorie a spectacolului în imagini de David Esrig; Editura Nemira – colecţia Yorick

Prezintă: David Esrig, Victor Scoradeţ, Dana Ionescu

28 octombrie ora 16.00 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media

Liviu Ciulei, acasă şi în lume antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu; Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”

Prezintă: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Alexa Visarion şi alţi invitaţi

29 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european de Maria Delgado şi Dan Rebellato; Editura Tracus Arte

Prezintă: George Neagoe, Edith Negulici

29 octombrie ora 17.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini album de fotografie; Editura Institutului Cultural Român

Prezintă: Marina Constantinescu, Gábor Tompa

30 octombrie ora 16.00 – Librăria Cărtureşti Verona

Vârstele scenei de Ştefan Oprea; Editura Junimea

&

Dramaturgi francezi pe scenele româneşti în secolele XIX şi XX de Anca-Maria Rusu şi Ştefan Oprea; Editura Artes

Prezintă: Crenguţa Manea, Ludmila Patlanjoglu, Ştefan Oprea

30 octombrie ora 18.30 – Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Atelier – foaier

Miroirs de Gigi Căciuleanu; Editura Vellant

Prezintă: Ludmila Patlanjoglu, Gigi Căciuleanu

Foto: Lansări de carte în FNT 2016 – fnt.ro

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

25
/04
/19

Lungmetraje realizate de cineaști precum Pedro Almodóvar, frații Dardenne, Ken Loach și Elia Suleiman, selectate în competiția oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes vor fi aduse în România de Independenţa Film.

25
/04
/19

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino împlinește astăzi 79 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

24
/04
/19

CRONICĂ DE FILM Turnat în bună măsură în România și premiat pentru regie la Veneția, „The Sisters Brothers” (2018) surprinde cel mai mult prin seriozitatea cu care francezul Jacques Audiard își asumă genul western și prin modul în care comicul se transformă treptat în tragic.

24
/04
/19

UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP”, a XXII-a ediţie, în perioada 11 – 13 iunie 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media. Ediția a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP are ca temă Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual şi se va desfaşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

INTERVIU O întâlnire cu actrița Ana-Maria Ivan, pe care o regăsim în distribuția așteptatului musical „We Will Rock You”, semnat de Răzvan Mazilu, care a avut de curând premiera la Sala Palatului. „Musicalul mă face să mă simt împlinită cu adevărat și mă provoacă să îmi doresc mai mult de la mine”, spune Ana-Maria.

23
/04
/19

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

22
/04
/19

Filmul „Under the Silver Lake” (regia: David Robert Mitchell) intră în cinematografe pe 26 aprilie. L-am vizionat deja în cadrul American Independent Film Festival. Iată ce am văzut.

22
/04
/19

MATILDA ȘI GROPARII de STELA GIURGEANU a fost desemnta cea mai bună piesă românească a anului 2018. Juriul Concursului, compus din criticii MARINA CONSTANTINESCU, DAN C. MIHĂILESCU şi MARIAN POPESCU, a ales piesa câștigătoare dintre următoarele: MATILDA ȘI GROPARII de Stela Giurgeanu, VIEȚILE SFINȚILOR de Radu Macrinici, ÎNTOARCEREA de Laurențiu Blaga, CÂND SE TOPESC GHEȚARII de Marilena Dumitrescu, NU SUNTEM MELCI SAU SUNTEM? de Marilena Dumitrescu

Page 1 of 79212345...102030...Last »